Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Fernando Aramburu

Čiope

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Željka Somun
  • 05/2023.
  • 648 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585789
  • Cijena: 29.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Toni, srednjoškolski profesor filozofije, u svojim pedesetima odlučuje da je vrijeme da ipak okonča svoj život. Smiren, pedantan i odlučan, odredio je i datum, točno za godinu dana, koju će provesti tako da svakodnevno ispisuje svoju priču. Društvo mu prave samo njegova kujica Pepa i zajedljivi prijatelj Hromi. S mnogo humora i racionalnosti, iskreno i bez zadrške progovara o prvim ljubavima, o braku, o njegovu raspadu i odnosu s bivšom ženom Amalijom, koju ne može vidjeti očima.

Bez uvijanja zapisuje svoje pogreške; nemogućnost da uspostavi odnos s problematičnim sinom Nikitom, bratom s kojim već desetljećima nema gotovo nikakvu komunikaciju, dementnom majkom koja nikada nije doživjela ljubav. Kada se u jednoličnoj svakodnevici sasvim neočekivano pojavi žena sa psom, Toni se suočava s nedoživljenom nježnosti, koju odbija prihvatiti jer ni sam ne vjeruje da zaslužuje ljubav, a navikao je da ni pred kim ne smije pokazati svoju ranjivost.


"Čiope" su intiman roman, bespoštedan i samokritičan poput "Moje borbe" Karla Ovea Knausgårda, s velikom emotivnom pričom o malenom životu i usamljenosti poput Williamsova Stonera. Suvremeni španjolski autor Fernando Aramburu ispisuje osobnu, univerzalnu posvetu prijateljstvu, ljubavi i životu.


Zadivljujući roman koji će letjeti visoko i daleko.
José-Carlos Mainer, El País

Aramburu nam je podario važan roman, originalan i moćan; veliku knjigu kojom se nakon Patrije potvrđuje kao izuzetan pisac.
Luigi Brioschi, Guanda Editore

Priča o čovjeku koji više ne razumije svijet. Plah, srčan, zabavan, istinski dirljiv. Izvanredan roman, kakav već dugo nisam čitala.
Margit Knapp, Rowohlt

Izuzetan roman… Književna gozba, romančina.
Benjamin Prado, Cadena SER

Roman pun gorčine i nježnosti koji Aramburua uzdiže među najbolje europske pripovjedače.
Koen van Gulik, Wereldbibliotheek

I opet je uspio: taj genijalni, lucidni i metodični ranoranilac opet nas je zadivio.
Ester Aguado, Woman


** Knjiga "Čiope" objavljena je u sklopu projekta Growing Together koji sufinancira Europska unija.

Fernando Aramburu (San Sebastián, 1959.) jedan je od najcjenjenijih španjolskih pisaca. Diplomirao je španjolski jezik i književnost na Sveučilištu u Zaragozi. Od 1985. živi u Njemačkoj, gdje predaje španjolski jezik.

Objavio je dvije knjige kratkih priča: "Los peces de la amargura" (2006.), kojom je osvojio Nagradu Mario Vargas Llosa, Nagradu Dulce Chacón i Nagradu Španjolske kraljevske akademije, i "El vigilante del fiordo" (2011.). Autor je devet romana: "Fuegos con limón" (1996.; Nagrada Ramón Gómez de la Serna), "Los ojos vacíos" (2000.; nagrada Euskadi), koji uz romane "Bami sin sombra" (2005.) i "La gran Marivián" (2013.) čini "Trilogiju Antibula" (Trilogía de Antíbula). "El trompetista del utopía" (2003.), "Viaje con Clara por Alemania" (2010.), "Años lentos" (2012.; Nagrada Tusquets Editores i Nagrada za knjigu godine prema izboru madridskih knjižara) te "Ávidas pretensiones" (2014.; Nagrada Biblioteca Breve).

Film "Bajo las estrellas", snimljen prema Aramburuovu romanu "El trompetista del utopia", Španjolska filmska akademija nagradila je Nagradom Goya 2008. za najbolji scenarij nastao prema književnom predlošku.

Roman "Patria" (2016.) donio je Fernandu Aramburuu golem uspjeh kod čitatelja i međunarodne kritike, koja u njemu vidi pisca čije će djelo obilježiti naše vrijeme, a roman je osvojio i brojne nagrade: Europsku nagradu Strega, Nacionalnu nagradu za književnost (Premio Nacional de Narrativa), Nagradu kritičara (Premio de la Crítica), Nagradu Euskadi, Nagradu Francisco Umbral, Nagradu Dulce Chacón, Nagradu Arcebispo Juan de San Clemente, Nagradu Lampedusa, Nagradu Premio Cultura Mediterránea...

Godine 2018. Aramburu je objavio vrlo osobno djelo na granici romana i eseja "Autorretrato sin mí".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –