Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Drago Hedl

Šutnja

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2023.
  • 824 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556949
  • Cijena: 25.88 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Uspješna kriminalistička trilogija "Izborna šutnja" (2014.), "Ispovjedna tajna" (2015.) i "Kijevska piletina" (2019.) osječkog pisca i novinara Drage Hedla dobila je svojevrsni produžetak u visokobudžetnoj televizijskoj seriji "Šutnja", nastaloj u suradnji HRT-a i producentske kuće Drugi plan, u režiji Dalibora Matanića. Nakon premijere na HRT-u televizijska serija "Šutnja" prikazana je, među ostalim, i na platformi HBO Europe. Po jedinstvenom sudu kritike i publike u Hrvatskoj i svijetu, "Šutnja" je iznimno uspjela i gledana, kao uostalom i Hedlova kriminalistička trilogija, neosporno na razini najboljih europskih i svjetskih serija. Televizijski gledatelji pamte Šutnju po vrsnoj režiji Dalibora Matanića, ali i iznimnim glumačkim ostvarenjima ukrajinskih i hrvatskih glumica i glumaca (Ksenija Mišina, Sandra Lončarić, Goran Bogdan, Leon Lučev, Darko Milas, Zlatko Burić i drugi).

Prva sezona "Šutnje", osim u Osijeku, snimana je i u Kijevu neposredno prije ruske agresije, što je svakako potvrdilo produkcijsku i umjetničku uvjerljivost čitavog projekta.

U kriminalističkoj trilogiji, koja se u ovom izdanju prvi put pojavljuje pod zajedničkim imenom "Šutnja", Drago Hedl hrabro je, istinito i književno uvjerljivo pisao o fenomenu dječje prostitucije i trgovine ljudima, na osnovi stvarnih događaja koji su se zbili u Osijeku početkom 2010. godine. Te strašne događaje Hedl je književno vješto isprepleo s intimnim odnosima glavnih junaka i njihovim opsesijama, gubicima i traumama i tako napisao trilogiju koja je već danas klasik hrvatske kriminalističke literature.

Drago Hedl, novinar i književnik, rođen je u Osijeku 1950. Objavio je romane "Donjodravska obala" (2013.), "Izborna šutnja" (2014.), "Ispovjedna tajna" (2015.), "Vrijeme seksa u doba nevinosti" (2018.) i "Kijevska piletina" (2019). Za "Donjodravsku obalu" dobio je nagradu Kočićevo pero (2014.), a Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ambijentalno je, u režiji Zlatka Svibena, izvelo 2019. predstavu Donjodravska obala. Romani "Izborna šutnja" i "Ispovjedna tajna" prevedeni su na talijanski jezik i objavljeni u izdanju Marsilije (2017. i 2019.), nakladničke kuće iz Venecije. "Izborna šutnja" objavljena je i u ediciji Passione Noir (2019.) u izdanju GEDI – Gruppo, iz Rima. Producentska kuća Drugi plan i Hrvatska radio-televizija snimili su, po motivima Hedlove krim-trilogije, dvije sezone TV serije Šutnja (emitirane 2022. i 2023.) u koprodukciji Beta Filma, Star Medije, OLL.TV-a i ZDF-a/ARTE-a. Hrvatski radio u Dramskom programu izveo je dramatizaciju svih triju romana krim-trilogije. Hedl je i dobitnik književne nagrade Slavko Kolar za najbolju satiričnu priču (2022.).

Osim književnoga rada, Hedl je dugogodišnji novinar i radio je u brojnim hrvatskim redakcijama, od Glasa Slavonije (gdje je bio glavni i odgovorni urednik) do Slobodne Dalmacije, Feral Tribunea, Novog lista i Jutarnjeg lista. Sada je kolumnist portala Telegram. Njegova publicistička knjiga "Glavaš, kronika jedne destrukcije", objavljena 2010., dobila je nagradu za najbolje publicističko djelo Jutarnjeg lista u toj godini. Također, za istraživački novinarski rad dobio je nekoliko svjetskih i domaćih nagrada, a Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio mu je Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –