Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Žmirić

Pacijent iz sobe 19

  • Nakladnik: Fraktura
  • 03/2024.
  • 184 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533587073
  • Cijena: 14.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Vanja Kovačević svom psihijatru priča kako je na svoj devetnaesti rođendan poslan u rat. Samo dan prije u riječkom je klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, a sada, dvadeset pet godina poslije, mora objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

Pacijent iz sobe 19 u svom će monologu pred psihijatrom progovoriti o ključnim točkama svog djetinjstva, odrastanja, ratovanja, očinstva, preživljavanja i ubijanja. U kontrastu između zastrašujućih ispovijedi Vanje vojnika i nježnih sjećanja Vanje iz vremena prije rata cijeli je svemir oduzetih mogućnosti, cijeli vremeplov potencijalnog života koji mu je uskraćen. Ta fantomska bol oduzete mladosti u literarnoj interpretaciji Zorana Žmirića spada među najpotresnije stranice suvremene hrvatske književnosti.

Jedina preživjela veza između prijašnjeg života Vanje Kovačevića i onoga nakon ratnih strahota jest njegov omiljeni bend – Sisters of Mercy – čije mu pjesme služe i kao anestezija i kao dokaz da negdje u njemu još živi onaj mladić kojemu su na devetnaesti rođendan gurnuli pušku u ruke i poslali ga na ratište.

Kraj monologa pred psihijatrom – koji možda baš i nije psihijatar, nego jedina moguća adresa Vanjine ispovijedi – dokazuje da je Zoran Žmirić majstor neočekivanih romanesknih obrata i istančane psihološke karakterizacije. "Pacijent iz sobe 19" jedna je od najvažnijih knjiga o utjecaju rata na pojedinca jer zadire duboko u istinu koju nije lako podnijeti.

Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, prevođen na engleski, talijanski, poljski, slovenski i ukrajinski.

Dosad je objavio: "Kazalište sjena" (Adamić, 2002.), "Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man" (Meandar, 2005.), "Blockbuster" (VBZ, 2009. i AdPublik 2012.), "Riječke rock himne" (KUD Baklje, 2011.), "Snoputnik" (Hrvatsko društvo pisaca, 2014.), "Zapisano metkom" (Studio TiM, 2015.), "Putovanje desnom hemisferom" (Hena com, 2017.), "Pacijent iz sobe 19" (Hena com, 2018.).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: finalist VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis za "Blockbuster" (2009.), ujedno i finalist T-portalove književne nagrade za najbolji roman i dobitnik nagrade Književno pero za knjigu godine koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo (2010.), dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i posebna dostignuća u kulturi (2011.)., finalist VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis za "Putovanje desnom hemisferom" (2014.). Pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe (2013.) i finalist Međunarodnog natječaja „Vranac“ za najbolju kratku priču književnog festivala Odakle zovem (2016.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –