Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Žmirić

Snoputnik

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 10/2014.
  • 246 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342692
  • Cijena: 14.33 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Žmirićev protagonist Kristijan, snoputnik, zapravo je oboje - i putnik i pokajnik. Kaje se jer je u ratu ubio mladića koji zapravo nije predstavljao prijetnju. 

Putnik ima bitan značenjski i simbolički višak. On je homo viator, čovjek u hodu, onaj koji se kreće. Uvijek je u dvostruko artikuliranom prostornom i vremenskom prolasku - na zemaljskom putu i na putu vlastitog života. 

Tako je i Kristijan iz "Snoputnika" u jednom trenu krenuo na putovanje. Njegov put je u tom pogledu školski primjer navedene dvostruke artikulacije. Prelazi milje po indijskom potkontinentu, prevaljuje konkretan prostor preko zemljine kore, ali i njegov unutarnji život poprima obilježja duhovnog učenja, raščišćavanja, rješavanja viškova, potrage, rekalibracije, korekcije. Krenuo je u Indiju, pronaći svoju nesuđenu, ali nikad zaboravljenu ljubav, Maju, čije ime na sanskrtu označava iluziju.

Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, prevođen na engleski, talijanski, poljski, slovenski i ukrajinski.

Dosad je objavio: "Kazalište sjena" (Adamić, 2002.), "Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man" (Meandar, 2005.), "Blockbuster" (VBZ, 2009. i AdPublik 2012.), "Riječke rock himne" (KUD Baklje, 2011.), "Snoputnik" (Hrvatsko društvo pisaca, 2014.), "Zapisano metkom" (Studio TiM, 2015.), "Putovanje desnom hemisferom" (Hena com, 2017.), "Pacijent iz sobe 19" (Hena com, 2018.).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: finalist VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis za "Blockbuster" (2009.), ujedno i finalist T-portalove književne nagrade za najbolji roman i dobitnik nagrade Književno pero za knjigu godine koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo (2010.), dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i posebna dostignuća u kulturi (2011.)., finalist VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis za "Putovanje desnom hemisferom" (2014.). Pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe (2013.) i finalist Međunarodnog natječaja „Vranac“ za najbolju kratku priču književnog festivala Odakle zovem (2016.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –