Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Solvej Balle

O volumenu vremena 1

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Edin Badić, Sandra Ljubas
  • 05/2024.
  • 184 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533587301
  • Cijena: 19.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Vrijeme je stalo. Ali ne za cijeli svijet. Samo za Taru Selter. Kada je toga jutra otvorila oči u hotelskoj sobi u Parizu, antikvarka koja je vjerovala da ima savršen život suočila se s nemogućim: dan je bio identičan prethodnom danu; iste osobe, isti razgovori, iste nezgode… čak su i novine nosile jučerašnji datum.

I tada se osamnaesti studenog krenuo ponavljati: jednom, dvaput… U trenutku kad je počela pisati dnevnik, ponovio se već sto dvadeset dva puta. Za Taru, koja je zapela u vremenskom procijepu, dani, tjedni, i mjeseci nemaju više nikakvog smisla. Iako ne odustaje od toga da pronađe izlaz iz beskrajne petlje, polako počinje gubiti nadu.

Prva knjiga svjetske književne senzacije, uzbudljive septologije "O volumenu vremena" Solvej Balle jeziv je i napet, duhovit i pronicljiv roman čija gravitacija beskonačnog dana snažno privlači čitatelja, neprestano propitujući čovjekovu svrhu i granicu smisla i besmisla. Vrijeme je možda stalo, ali izvanredan roman Solvej Balle silovito teče noseći čitatelja svojom strujom i nevjerojatno intuitivno gradeći novu apsurdnu stvarnost. Rađamo se, odrastamo, starimo, umiremo prateći strijelu vremena. No što ako je sve samo iluzija? Što ako sutra nikad ne dođe?

Hoće li Tara Selter pronaći način da umakne iz zamke prostor-vremena i vrati se u svoj život?

Iz kritike:

Roman O volumenu vremena Solvej Balle pojavila se u pravom trenutku kao remek-djelo našeg vremena. Djelo Solvej Balle njezin je veliki povratak, ne samo danskoj i nordijskoj književnosti već i europskoj književnosti općenito. – žiri Književne nagrade Nordijskog vijeća

Balle uvjerljivo stvara mentalni i egzistencijalni prostor u koji ćemo zakoračiti, koji nam daje neke drugačije i tuđe perspektive o našem vremenu i propasti našeg doba. To je najveće dostignuće ovoga romana. Ona zna kako želi prikazati stvarnost, što od nje želi, i radi to tako da i dalje stvara sjajnu književnost. – POV International

Struktura romana zrcali njegovu radnju kroz kružnu strukturu s ponavljanjima dana. To čitanje ponekad čini zamornim i monotonim, ali, s druge strane, to je i ono zbog čega doživljavate Tarinu frustraciju u apsurdnom i samotnom besposličarskom životu koji prepričava, u kojem ona gotovo zna cijeli dan prije zalaska sunca. Kao čitatelj čekaš, poput Tare, da stvari poprime neočekivani obrat, jer radnja romana temelji se upravo na nevjerojatnom. – Litteratursiden

Solvej Balle (1962.) danska spisateljica, studirala je književnost i filozofiju. Pripada skupini uglavnom spisateljica koje su debitirale ili se proslavile početkom 90-ih, zainteresirane za eksperimentalne kratke forme. Objavila je nekoliko romana, pjesama i kratke proze. Godine 1993. objavila je roman "Ifjølge Loven", inspiriran velikim pripovjedačima kao što su Kafka i Borges što ga je danski list Politiken uvrstio na popis najboljih knjiga stoljeća. Njezino najnovije djelo "O volumenu vremena" (Over de berekening van ruimte), nagrađeno je nagradom Nordic Council Literature Prize 2022. godine (dijelovi 1 do 3 od ukupno 7 planiranih dijelova). Žiri ga je opisao kao remek-djelo svog vremena.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –