Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vukovarska bolnica 1991. : Početnica čovječnosti

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • Urednik: Anđa Raič, Veljko Ðorđević
  • 09/2014.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9531762902
  • Cijena: 63.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Vukovarska bolnica 1991. - početnica čovječnosti" herojska je epopeja Domovinskoga rata; zbirka  svjedočanstava o jednom strašnom vremenu; dokument o časnome radu i herojskim naporima zdravstvenih djelatnika čija djela govore o postignućima hrvatske medicine i istodobno su trajni biljezi za buduće generacije zdravstvenih djelatnika.

Njihova borba za spas ljudskih života, bez upita o nacionalnosti, vjerskom ili poilitičkom uvjerenju, nosi svu veličinu i dostojanstvenost hrvatskih vojnika koji su branili naše domove i izborili našu slobodu; zbirka je to priča o ljudima koji su do posljednjega trenutka ostali u Vukovaru, u Bolnici, skrbeći o ranjenima i bolesnima u nemogućim uvjetima i nadljudskim naporima: bez struje, bez vode, bez krvi, bez lijekova, pod stalnom opsadom i kišom granata.


"Vukovarska bolnica 1991." zbirka je promišljanja i onih koji danas rade sa stradalnicima Domovinskoga rata i koji promiču komunikaciju u medicini.

Uz svjedočenja bolničkih djelatnika iz 1991., koja čine prvi dio knjige, u drugom se dijelu ove knjige zrcali i današnji trenutak, položaj, zdravstvene i mnoge druge tegobe koje muče naše branitelje, a koji od nas traže samo to da se prema njihovim problemima, koji su posljedica rata, odnosimo s onolikim poštovanjem, etičnošću, profesionalnošću, entuzijazmom  s kolikim su oni branili Hrvatsku, branili Vukovar. Oni su heroji čovječnosti i zaslužuju naše divljenje, ljubav i golemo poštovanje.

Ova je knjiga spomen na sve te hrabre ljude i na jedno vrijeme kad su herojstvo i čovjekoljuble utirali put demokraciji, slobodi i miru, put utaban i životima zdravstvenih djelatnika koji su pokazali hrabrost, požrtvovnost, etičnost, čovjekoljubivost.

Ova je knjiga i posebni spomen na kirurga - heroja vukovarske bolnice, dr. Jurja Njavru i podsjećanje na legendarnu ravnateljicu, dr. Vesnu Bosanac, kao i na sve zdravstvene djelatnike Bolnice koja zaslužuje nositi naziv učionica i početnica čovječnosti.

"Vukovarska bolnica 1991. - početnica čovječnosti" podučava nas koliko je važan ljudski odnos, pokazuje nam da je čovjek čovjeku najveći lijek.


Anđa Raič i Veljko Đorđević, urednici

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –