Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zlatko Crnković Ivan Kušan Ivan Kušan

Oko Sljemena i globusa : izabrana pisma 1946. - 1997.

  • Nakladnik: Profil
  • 04/2006.
  • 519 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9531201722
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Intimna pisma dvojice prijatelja koji su obilježili hrvatsku kulturu druge polovice XX. stoljeća, izabrana (1946-1997) po nekom nerečenom, čitatelju neizvjesnom kriteriju.

Ova su pisma doista retrospektiva proteklih desetljeća, osobna retrospektiva izrečena do boli otvoreno i za poneke javne osobe ponižavajuće istinito. U klajnbirgerskoj, agramerskoj moralki Crnkovićeva i Kušanova iskrenost graniči samo s njihovom opsjednutosti literaturom i seksom. "Zašto smo mislili daje seks toliko važan, najvažniji u životu?", pita se glasoviti urednik Crnković (r. 1931.) u 55. godini, u pismu iz Muenchena. U njihovu prijateljskom paru "Crni" je više kovao planove za ševu, dok ju je Kušan (r. 1933.) obnašao. Pritom je zanimljivo, ali i tipično, da su svoje seksualno najjače godine, dvadesete, opisali s manje komentara negoli srednje, tridesete; time im ne mjerim seksualnu aktivnost nego - pisanje o njoj.

Idući redom, pisma prijatelja iz 50-ih obilježila je vojska, iz 60-ih časopis "Književnost" i Kušanovo ružičasto raspeće između pjesnikinje Vesne (Krmpotić) i udane drugarice Sanje N., 70-te zna se - Hrvatsko proljeće, 80-te pak osjenčava već sjena ocvalih dečki. Njihovo prijateljstvo 90-tih odredila je Kušanova bolest. Dok je Crnković bio godinama vezan uz jednu ženu (Nedu), Kušan je, u pismima, promijenio njih cijeli niz; osim dvije spomenute, prve djevojke Mire, bivše supruge Šaše Novak, zatim Helene - majke njegova sina - tu je i Nadja koja je s njim u najtežim danima.

Prijatelji se, zapravo, ispovijedaju jedan drugome kada se onaj drugi nalazi na putovanju ili u vojsci, poslije u lječilištu. A obojica su, doista, vidjela svijeta. Jebežljivi vragovi, kakvi su već bili, oni su posvuda s velikim žarom kupovali knjige i nastojali povaliti prvu žensku. To nije ono najljepše u ovom epistolarnom romanu, već je to mudrost, pamet obojice, ali to je, zacijelo, onaj dio za koji je pripremljen horizont očekivanja javnosti... ( Željko Ivanković )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –