Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Reinhard Lauer

Okviri hrvatske književnosti : Kroatističke studije

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Ljiljana Šarić
  • 05/2006.
  • 212, meki uvez
  • ISBN 9537067254
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga "Okviri hrvatske književnosti" uglednoga njemačkog slavista Reinarda Lauera sastoji se od petnaestak studija posvećenih raznim temama iz novije hrvatske književnosti. Zajedničko je obilježje skupljenih tekstova nepristran, znanstveno utemeljen odnos prema problemima koje smo mi "iznutra", iz hrvatskog književnog života, često različito sagledavali i tumačili zbog prevelike vezanosti za aktualne političke prilike ili ideologije. Ovakav objektivan pogled na našu domaću književnost materijalu pridaje dignitet, interpretaciji vjerodostojnost, a tematici važnost jer je smješta u širi europski kontekst.

Lauerove se studije tematski mogu podijeliti na tri kompaktne cjeline: u prvoj autor problematizira smisao bavljenja hrvatskom književnošću u jugoslavenskom kulturno-povijenom okviru te znanstveno argumentirano i uvjerljivo dokazuje postojanje i veličinu hrvatskog literarnog korpusa kao i njegove jasne granice u odnosu na povijesno-političko okruženje. Posebno značenje u ovom odjeljku ima tekst o hrvatskoj književnosti u njemačkim prijevodima.

U drugoj cjelini Lauer pozornost posvećuje ilirizmu, njegovoj poetici, mitologiji i najznačajnijim osobnostima (Vrazu, Mihanoviću, sigetskom mitu itd.), dok je treća cjelina mahom posvećena djelu Miroslava Krleže.

Knjiga Reinharda Lauera "Okviri hrvatske književnosti" značajan je prinos proučavanju hrvatske književnosti novijega vremena, kako zbog autorova svjetskoga ugleda, zavidne upućenosti u problematiku i erudicije, tako i zbog činjenice da se hrvatskim literarnim pojavama pridaje zasluženo europsko značenje i veličina.

Reinhard Lauer jedan je od najznačajnijih njemačkih slavista. Rođen je 1935. godine u Bad Frankenhausenu. Radio je kao profesor slavistike u Göttingenu. Autor je više kapitalnih knjiga s područja slavistike. Redoviti je član Göttingenske akademije znanosti i dopisni član HAZU.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –