Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Reinhard Lauer

Povijest ruske književnosti

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • Prijevod: Milka Car, Dubravka Zima
  • 03/2009.
  • 318 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532123593
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova povijest ruske književnosti pokušava prikazati umjetničku posebnost ruske književnosti, njezin netipični razvoj i usku vezu s političkim, društvenim i kulturnim stanjem u zemlji. U 19. stoljeću, od Puškinova doba, ruska je knji­ževnost po svojoj unutarnjoj razvojnoj logici stekla veličinu koja se vjero­jatno može usporediti samo s talijanskom likovnom umjetnošću renesanse ili njemačkom glazbom od Bacha do Richarda Straussa.

Najvažnija je svrha ove povijesti književnosti dočarati upravo tu veličinu koja se očituje u raz­grananom sustavu više plejada pjesnika i romanopisaca. To ne može uspje­ti bez razmatranja ishodišta i razvojnih uvjeta ruske književnosti, jednako kao i prikazivanja njezine mnogostruke isprepletenosti s drugim europskim književnostima - intertekstualnost je glavni element ruske književnosti.

Njemačko izdanje knjige objavljeno je godine 2005. kao "Mala povijest ruske književnosti" u istoimenoj seriji münchenskoga nakladnika C. H. Bečka. Ona je uistinu bila opsegom "malena" u odnosu prema "Povijesti ruske književnosti: Od 1700. do sadašnjosti", objavljenoj 2000. kod istoga izdavača. Nakon političkoga preokreta u Rusiji u njoj su prvi put obuhvaćeni svi dije­lovi ruske književnosti, posebice u sovjetsko doba proskribirana disidentska književnost i književnost egzila, samizdat i tamizdat, kao i dugo zabranjiva­ne antimimetske i religiozno-mistične struje.

Takvu cjelovitu prikazu teži i ova knjiga, koja naravno obuhvaća i starorusku književnost te seže sve do najnovijega doba. Hrvatska verzija proširena je određenim odlomcima koji se odnose na hrvatsko-ruske veze. Ne smiju se izostaviti važan boravak Jurja Križanića u Sibiru u 17. stoljeću, uloga Save Vladislavića u Petrovoj Rusiji, posjet Josipa Kosora Rusiji u jeku Prvoga svjetskog rata, kao ni putovanje Augusta Cesarca u mladu sovjetsku državu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –