Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sabrina Petra Ramet

Tri Jugoslavije : izgradnja države i izazov legitimacije : 1918.- 2005.

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • 09/2009.
  • 812 str., tvrdi uvez
  • ISBN 978‑953‑212‑323‑
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova knjiga kruna je dugogodišnjeg istraživačkog i teorijskog rada koji je svjetski poznata politologinja uložila u razumijevanje prošlosti i sadašnjosti naših prostora. Tri Jugoslavije – međuratna, socijalistička i srbijansko-crnogorska – propale su zbog neuspjeha njihovih vlada da uspostave vladavinu zakona i zadobiju političku legitimaciju, smatra autorica.

Sabrina Petra Ramet rekonstruira sve relevantne čimbenike koji su doveli do nastanka i nestanka Jugoslavije, a posebice analizira zašto Jugoslaveni nisu uspjeli stvoriti čvrstu državu. Smatra da je neuspjeh legitimacije, koji je bio tek jedan od čimbenika neuspjeha, bio najvažniji u stvaranju neuspjelog sustava. Kao ostale bitne čimbenike navodi pogoršanje gospodarskog stanja, ustroj sustava, te vanjske čimbenike, poput napada Sila osovine na Jugoslaviju 1941.

Ramet navodi da je Kraljevinu Jugoslaviju (1918. do 1941.) slabila nevoljkost vodećih srbijanskih političara da prihvate politički kompromis, sve veći broj naoružanih milicija potaknutih ksenofobijom te raširena politička i gospodarska korupcija. Druga Jugoslavija (od 1945. do 1991.) u kojoj je vodeću ulogu imala Komunistička partija nije se mogla održati jer u svojoj biti nije bila legitimna. Autorica ocjenjuje da je komunističku Jugoslaviju srušila njezina nesposobnost da se pretvori u demokratskog igrača, nestajanje potpore poslije Titove smrti, te federalni sustav koji je u ime jedinstva podijelio vlast prema formuli koja će poslije biti i formula raspada države.

Navodi da je Savezna Republika Jugoslavija (od 1992. do 2003.) krnja jugoslavenska država na čelu sa Slobodanom Miloševićem, tražila legitimitet kroz nelegitimni cilj - stvaranje Velike Srbije u kojoj bi Srbi živjeli u jednoj državi, a što bi se ostvarilo protjerivanjem ne-Srba s područja koje je Srbija željela pripojiti. Autorica smatra da je bit problema u slučaju Treće Jugoslavije u njezinoj naravi kriminalizirane oligarhije izgrađene na temeljima institucijskog i zakonskog kaosa koji je bio posljedica neustavnih i nezakonitih akcija Miloševića i njegovih suradnika.

 
Sabrina P. Ramet profesorica je političkih znanosti na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije te viša suradnica Centra za proučavanje građanskog rata Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Oslu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –