Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
James J. Sadkovich

Italija i ustaše 1927. - 1937.

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • Prijevod: Zoran Bošnjak
  • 04/2010.
  • 402 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532123876
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Američki povjesničar hrvatskog podrijetla napisao je utemeljenu i zanimljivu studiju o politici fašističke Italije prema ustaškom pokretu i Paveliću. Taj odnos nije bio nimalo jednoznačan i da izražava sve mijene u talijanskoj politici prema Jugoslaviji i drugim važnim političkim čimbenicima, posebno Njemačkoj. Dok je podržavao Pavelića i ustaše, Musolinijev režim je održavao i tajne veze s Mačekom i Trumbićem. Glavni cilj bilo je zaprečavanje prodora nacističke Njemačke u talijansku interesnu sferu na istočnoj obali Jadrana i Balkanu.


"Knjiga je vrijedna znanstvena studija koja upoznaje čitatelja s višeslojnim odnosom Italije prema hrvatskom pitanju u razdoblju uoči uspostave diktature do konca 1937. godine. Unatoč protoku vremena ona i dalje ostaje najpouzdanija studija o jednom važnom aspektu talijansko-hrvatskih odnosa u razdoblju između dvaju svjetskih ratova.

Vrijednost knjige leži osobito u sveobuhvatnom istraživanju talijanskih izvora, ali i u prikupljenim podatcima iz arhiva u Hrvatskoj, bez kojih ova tema ne bi mogla biti cjelovito obrađena. Zahvaljujući tome postaju jasniji i odnosi prema hrvatskoj političkoj emigraciji, napose djelovanju ustaškog pokreta ali i Hrvatskoj seljačkoj stranki, koji u traženju inozemne potpore za svoju političku opciju nisu zaobišli ni Mussolinijev režim.

Autor je u pogovoru hrvatskog izdanja kritički raščlanio brojne historiografske radove koji su nastali nakon objavljivanja knjige, čime je ponudio uvid u znanstvene rezultate domaćih i stranih povjesničara o odnosima između dvaju jadranskih susjeda."

dr. sc. Stjepan Matković

 
***

James J. Sadkovich, američki je povjesničar hrvatskog podrijetla. Predavao je američku i europsku povijest na Sveučilištu Wisconsin u Madisonu. Bio je stipendist Zaklade John M. Olin na vojnim i strategijskim studijama na Sveučilištu Yale. Radio je i kao znanstveni savjetnik u Woodrow Wilson Center for International Scholars.

Autor je sljedećih djela: "La Marina Italiana nella Seconda Guerra Mondiale" (Gorizia, 2006) i "The US Media and Yugoslavia, 1991-1995" (Westport, 1998). Objavio je i brojne znanstvene članke.

Posljednjih godina živi i radi u Nizozemskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –