Alge
- Nakladnik: Planetopija
- 07/2006.
- 64 str., meki uvez
- ISBN 9532570241
- Cijena: 6.50 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Autorica nekoliko bestselera, te brojnih članaka i stalna suradnica nekoliko domaćih časopisa, televizijskih priloga i emisija, Jadranka Boban Pejić, u svojoj najnovijoj kuharici Alge, u biblioteci Mirisi i okusi Makronove, ovaj vam put donosi tridesetak raznovrsnih, maštovitih i slasnih jela od algi.
Iako kod nas još ne u tolikoj mjeri popularne, alge su zapravo dio ljudske prehrane otkako je čovjeka. U mnogim krajevima svijeta nazivaju se i “morskom travom”, a tradicionalno su se vadile i konzumirala na različite načine. Mogu se dodavati juhama, salatama pa čak desertima - svakom jelu dajući poseban okus. Na Dalekom Istoku smatra se da posebno podržavaju endokrini i živčani sustav što pridonosi zdravlju kose, kože i većoj otpornosti na stres. Brojna istraživanja pokazala su da smanjuju kolesterol u krvi te pomažu prevenciju ateroskleroze. Osim toga, prava su riznica hranjivih sastojaka. Sadržavaju oko 50-60% složenih šećera, 7% bjelančevina, 30% minerala i vitamina, 10-20% vode i samo 1-2% masti. Također, sadržavaju više minerala i vitamina od bilo koje druge namirnice, uključujući povrće i mliječne proizvode. Npr., nori alga ima 2-4 puta više vitamina A od mrkve i 10 puta više od špinata. Hiziki, arame i wakame alge sadržavaju 11-14 puta više kalcija od mlijeka. Kombu, wakame, arame, hiziki i nori alge imaju 3-8 puta više željeza nego govedina. Uzmemo li u obzir sve ove podatke, teško je odbaciti zdravlje posluženo u ovom obliku.
Alge u sebi nose energiju mora, a more je evolucijski gledano naša majka. Jedući ove plodove mora, ponovno ćete se povezati s najiskonskijom energijom koju znamo. To je životna energija koja će vam pomoći da se lakše usredotočite na ono što nam je najvažnije u životu. I ne samo to, alge su super namirnice, toliko zasićene hranjivim tvarima da će vam, jedete li ih svakodnevno u samo malim količinama, pružati širok raspon za život potrebnih vitamina i minerala.
Iako kod nas još ne u tolikoj mjeri popularne, alge su zapravo dio ljudske prehrane otkako je čovjeka. U mnogim krajevima svijeta nazivaju se i “morskom travom”, a tradicionalno su se vadile i konzumirala na različite načine. Mogu se dodavati juhama, salatama pa čak desertima - svakom jelu dajući poseban okus. Na Dalekom Istoku smatra se da posebno podržavaju endokrini i živčani sustav što pridonosi zdravlju kose, kože i većoj otpornosti na stres. Brojna istraživanja pokazala su da smanjuju kolesterol u krvi te pomažu prevenciju ateroskleroze. Osim toga, prava su riznica hranjivih sastojaka. Sadržavaju oko 50-60% složenih šećera, 7% bjelančevina, 30% minerala i vitamina, 10-20% vode i samo 1-2% masti. Također, sadržavaju više minerala i vitamina od bilo koje druge namirnice, uključujući povrće i mliječne proizvode. Npr., nori alga ima 2-4 puta više vitamina A od mrkve i 10 puta više od špinata. Hiziki, arame i wakame alge sadržavaju 11-14 puta više kalcija od mlijeka. Kombu, wakame, arame, hiziki i nori alge imaju 3-8 puta više željeza nego govedina. Uzmemo li u obzir sve ove podatke, teško je odbaciti zdravlje posluženo u ovom obliku.
Alge u sebi nose energiju mora, a more je evolucijski gledano naša majka. Jedući ove plodove mora, ponovno ćete se povezati s najiskonskijom energijom koju znamo. To je životna energija koja će vam pomoći da se lakše usredotočite na ono što nam je najvažnije u životu. I ne samo to, alge su super namirnice, toliko zasićene hranjivim tvarima da će vam, jedete li ih svakodnevno u samo malim količinama, pružati širok raspon za život potrebnih vitamina i minerala.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.