Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Boban Pejić

Alge

  • Nakladnik: Planetopija
  • 07/2006.
  • 64 str., meki uvez
  • ISBN 9532570241
  • Cijena: 6.50 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Autorica nekoliko bestselera, te brojnih članaka i stalna suradnica nekoliko domaćih časopisa, televizijskih priloga i emisija, Jadranka Boban Pejić, u svojoj najnovijoj kuharici Alge, u biblioteci Mirisi i okusi Makronove, ovaj vam put donosi tridesetak raznovrsnih, maštovitih i slasnih jela od algi.

Iako kod nas još ne u tolikoj mjeri popularne, alge su zapravo dio ljudske prehrane otkako je čovjeka. U mnogim krajevima svijeta nazivaju se i “morskom travom”, a tradicionalno su se vadile i konzumirala na različite načine. Mogu se dodavati juhama, salatama pa čak desertima - svakom jelu dajući poseban okus. Na Dalekom Istoku smatra se da posebno podržavaju endokrini i živčani sustav što pridonosi zdravlju kose, kože i većoj otpornosti na stres. Brojna istraživanja pokazala su da smanjuju kolesterol u krvi te pomažu prevenciju ateroskleroze. Osim toga, prava su riznica hranjivih sastojaka. Sadržavaju oko 50-60% složenih šećera, 7% bjelančevina, 30% minerala i vitamina, 10-20% vode i samo 1-2% masti. Također, sadržavaju više minerala i vitamina od bilo koje druge namirnice, uključujući povrće i mliječne proizvode. Npr., nori alga ima 2-4 puta više vitamina A od mrkve i 10 puta više od špinata. Hiziki, arame i wakame alge sadržavaju 11-14 puta više kalcija od mlijeka. Kombu, wakame, arame, hiziki i nori alge imaju 3-8 puta više željeza nego govedina. Uzmemo li u obzir sve ove podatke, teško je odbaciti zdravlje posluženo u ovom obliku.

Alge u sebi nose energiju mora, a more je evolucijski gledano naša majka. Jedući ove plodove mora, ponovno ćete se povezati s najiskonskijom energijom koju znamo. To je životna energija koja će vam pomoći da se lakše usredotočite na ono što nam je najvažnije u životu. I ne samo to, alge su super namirnice, toliko zasićene hranjivim tvarima da će vam, jedete li ih svakodnevno u samo malim količinama, pružati širok raspon za život potrebnih vitamina i minerala.

Jadranka Boban Pejić prvo je ime prirodne prehrane u Hrvatskoj. Više od dvadeset pet godina vodi različite programe edukacije te je autorica brojnih članaka i stalna suradnica nekoliko domaćih časopisa, televizijskih priloga i emisija. Svoj put u svijet prirodne prehrane započela je 1985. godine kao studentica defektologije. Nakon završetka studija dvije je godine radila kao znanstveni asistent na Fakultetu za defektologiju u Zagrebu. U isto vrijeme, edukacijom na Kushi institutu u Bostonu, SAD, stekla je zvanje učiteljice makrobiotike.

Jadranka i njen suprug Zlatko pioniri su zdravih stilova življenja, promicanja organskog uzgoja i ekološkog pristupa u svakodnevnom življenju te su zajedno održali brojne tečajeve u svim većim gradovima u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama.

Autorica je kuharica "Žitarice", "Alge", "Proljeće", "Ljeto", "Jesen", "Zima", "Bez glutena", "Supernapitci", "Prirodno i slatko", "Prirodno bez glutena" te priručnika "Za bebe i djecu 1", "Za bebe i djecu 2", i koautorica knjige "Hrana za život".

Kuharica "Ljeto" Jadranke Boban Pejić osvojila je drugo mjesto prestižnog svjetskog priznanja Gourmand World Cookbook Award u kategoriji najbolje vegetarijanske kuharice svijeta za 2007. godinu. U prvom krugu ove prestižne nagrade proglašene su najbolje nacionalne kuharice za pojedine kategorije. Tako su 4 kuharice Jadranke Boban Pejić ušle u konkurenciju u 5 kategorija te proglašene za najbolje u Hrvatskoj u 2007. godini.

Kuharica "Alge" proglašena je najboljom u kategoriji kuharice za ribu i morske plodove. "Za bebe i djecu" u kategoriji najboljih kuharice za djecu i obitelj. "Ljeto" u kategoriji najbolje vegetarijanske kuharice i najbolje kuharice za zdravu prehranu. A serija kuharica prema godišnjim dobima "Proljeće", "Ljeto", "Jesen" i "Zima" ušla je u uži izbor kategorije najbolje serije kuharica.

Zajedno sa suprugom Zlatkom Pejićem, osnivačica je Ustanove Makronova u Zagrebu, autorica programa Škole prirodne kuhinje i koncepta Cjelovito zdravlje žene, te direktorica poduzeća Biovega.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –