
Bez glutena
- Nakladnik: Planetopija
- 03/2010.
- 64 str., meki uvez
- ISBN 9789532571646
- Cijena: 6.50 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Uz proizvode koji imaju posebnu oznaku "Gluten-free" ili "Bez glutena", korisno je upoznati se i s prirodnom i uravnoteženom prehranom koja pruža raznolikost u pripremi kvalitetnih obroka spravljenih sa žitaricama bez glutena te različitim vrstama mahunarki, sjemenki, orašastih plodova te povrća i voća.
To će vam omogućiti najnovija kuharica, "Bez glutena", koju potpisuje Jadranka Boban Pejić, autorica nekolicine bestselera i dobitnica priznanja "Gourmand World Cookbook Award" te predvodnica prirodne prehrane u Hrvatskoj.
"Bez glutena" je domaća kuharica isključivo bazirana na ekološkim i cjelovitim namirnicama koja donosi pregled različitih vrsta žitarica koje ne sadrže gluten te ukusne recepte za slatke i slane doručke, užine, glavna jela, juhe, deserte te detox i hranjivi napitak, a sve to popraćeno sjajnim fotografijama Maje Danice Pečanić.
Ovi primamljivi recepti dokazuju da i restriktivna prehrana, ako se bazira na prirodnim namirnicama, može biti šarolika i ukusna.
Bilo koji oblik netolerancije glutena prilika je da otkrijemo svijet novih, kvalitetnih namirnica, raznolike prehrane, načina pripreme i samim time da počnemo uživati u hrani više nego prije. I oni koji nemaju takvih problema, u ovoj će kuharici otkriti nešto za sebe.
Jadranka Boban Pejić prvo je ime prirodne prehrane u Hrvatskoj. Više od dvadeset pet godina vodi različite programe edukacije te je autorica brojnih članaka i stalna suradnica nekoliko domaćih časopisa, televizijskih priloga i emisija. Svoj put u svijet prirodne prehrane započela je 1985. godine kao studentica defektologije. Nakon završetka studija dvije je godine radila kao znanstveni asistent na Fakultetu za defektologiju u Zagrebu. U isto vrijeme, edukacijom na Kushi institutu u Bostonu, SAD, stekla je zvanje učiteljice makrobiotike.
Jadranka i njen suprug Zlatko pioniri su zdravih stilova življenja, promicanja organskog uzgoja i ekološkog pristupa u svakodnevnom življenju te su zajedno održali brojne tečajeve u svim većim gradovima u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama.
Autorica je kuharica "Žitarice", "Alge", "Proljeće", "Ljeto", "Jesen", "Zima", "Bez glutena", "Supernapitci", "Prirodno i slatko", "Prirodno bez glutena" te priručnika "Za bebe i djecu 1", "Za bebe i djecu 2", i koautorica knjige "Hrana za život".
Kuharica "Ljeto" Jadranke Boban Pejić osvojila je drugo mjesto prestižnog svjetskog priznanja Gourmand World Cookbook Award u kategoriji najbolje vegetarijanske kuharice svijeta za 2007. godinu. U prvom krugu ove prestižne nagrade proglašene su najbolje nacionalne kuharice za pojedine kategorije. Tako su 4 kuharice Jadranke Boban Pejić ušle u konkurenciju u 5 kategorija te proglašene za najbolje u Hrvatskoj u 2007. godini.
Kuharica "Alge" proglašena je najboljom u kategoriji kuharice za ribu i morske plodove. "Za bebe i djecu" u kategoriji najboljih kuharice za djecu i obitelj. "Ljeto" u kategoriji najbolje vegetarijanske kuharice i najbolje kuharice za zdravu prehranu. A serija kuharica prema godišnjim dobima "Proljeće", "Ljeto", "Jesen" i "Zima" ušla je u uži izbor kategorije najbolje serije kuharica.
Zajedno sa suprugom Zlatkom Pejićem, osnivačica je Ustanove Makronova u Zagrebu, autorica programa Škole prirodne kuhinje i koncepta Cjelovito zdravlje žene, te direktorica poduzeća Biovega.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.