Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ignazio Silone

Fašizam : Njegov postanak i razvitak

  • Nakladnik: Durieux
  • Prijevod: Milan Durman
  • 11/2006.
  • 319 str., meki uvez
  • ISBN 9531882479
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Fašizam : Njegov postanak i razvitak» prva je i do danas najcjelovitija analiza talijanskog fašizma i temeljnog ustroja desnih totalitarizama 20. stoljeća. Napisana još tridesetih godina, i dan danas se kao takva pretiskuje u programima velikih svjetskih izdavačkih kuća. Kod nas ju je preveo Milan Durman, a u jednom malom izdanju izašla je 1935. kod Združne štamparije (B. Miletić). Ovo izdanje rekonstruirano je na osnovi jedinih dvaju (krnjih) primjeraka koji postoje u hrvatskim bibliotekama.

Siloneovo djelo je značajan i u mnogim dijelovima originalan pregled važnih poglavlja povijesti Italije - preporod, veliki rat, biennio rosso (crvene, revolucionarne godine 1919/20), okupacija tvornica. Pregled individualizira korijene fašizma kao fenomena, te želi otkriti razloge njegova uspjeha, prvotno kao ideologije a potom kao političkog režima. Rezultat je kompleksan portret i zamršeno klupko heterogenih činjenica u kojima je, zbog ekonomskih kriza, agrarnih pitanja, maksimalizma socijalista, teškoća tokom reformi, komunističkog dogmatizma, Mussolinijevih taktičkih sposobnosti i revanšizma poduzetničkih društvenih slojeva gotovo nemoguće ukazati na jedinstveni uzrok koji bi determinirao fašizam.

Ignazio Silone (1900-1978) bio je jedan od utemeljitelja Komunističke partije Italije, iz koje je izašao 1931, ne slažući se s njenom staljinističkom orijentacijom. Bio je politički emigrant u Švicarskoj do oslobođenja Italije. Bio je esejist i pripovjedač. Prevedena su njegova djela «Fontamara» (Biblioteka Epoha, Zagreb 1935); «Kruh i vino» (Glas rada, Zagreb 1952); te «Pregršt kupina» (Rad, Beograd 1953).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –