Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milana Vuković Runjić

Ulica nevjernih žena

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2006.
  • 295 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531788006
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kroz pet poglavlja romana upoznajemo se s poviješću neuglednog i zabačenog Vrapčanskog odvojka, slijepe uličice na zapadnom rubu grada, ni po čemu posebne, osim po tome što u njoj još uvijek nema previše novogradnji, te po broju nevjernih žena, koji premašuje prosjek svih okolnih, možda i većih ulica.

Kroz priče raznih junakinja doznajemo njihove ljubavne povijesti, kroz koje se zrcali i priča o samom Vrapčanskom odvojku, kao i o kvartu - Stenjevcu, nekoć selu, a danas predgrađu koje je većini Zagrepčana poznato po ludnici. No, Stenjevec ima svoju dobrim dijelom zaboravljenu povijest još od rimskih i slavenskih vremena, a ono što se o njemu ne zna, autorica (koja živi u Stenjevcu) je sama nadodala, pletući moguće i nemoguće, zbilju i bajku, maštu i faktografiju, podarivši svojim stenjevačkim likovima neizbježnu dozu ludila, nekonvencionalnosti, gatalačkih sklonosti, neobičnih vizija, te sposobnosti percipiranja nečega što običan čovjek ne može vidjeti - naime pripadnika paralelnog svijeta vrtnih i šumskih patuljaka.

Stoga je «Ulica nevjernih žena» istodobno bajka i kronika, ili - bajkovita kronika. Prateći emotivno labilne junakinje kroz njihove ljubavne nevolje, putujemo istodobno složenim svijetom ženske psihe, ali i sjenovitim životom zaboravljene uličice - koja kao da namjerno ostaje po strani od važnih događaja, zabavljena samom sobom, poput žene koja se gleda u zrcalo.

MILANA VUKOVIÆ RUNJIÆ (Zagreb, 1970), pjesnikinja i prozaikinja. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost, a potom s radnjom o Marcelu Proustu i magistrirala. Još od 1990. godine objavljuje poeziju i prozu u brojnim časopisima. Suvlasnica je nakladničke kuće Vuković&Runjić, čija izdanja nerijetko i uređuje. U tjedniku Globus piše kolumnu «Seksopolis P&O». Iz bibliografije: «Odlomci o Evi» (1992), «Azurno zlato» (1994), «Krila od etera» (1998), «Seuso» (2000), «Revolver» (2001), «Seksopolis» (2003), «Priča o M.» (2004), «Ulica nevjernih žena» (2006).

Milana Vuković Runjić rođena je 1970. u Zagrebu. Od djetinjstva se bavi izmišljanjem priča te postaje najmlađim članom Društva hrvatskih književnika davne 1994. Dosad je objavila tridesetak knjiga: romana, zbirki poezije i eseja. Pisala je kolumne u časopisima i novinama, domaćim i svjetskim. Za svoj je rad 2016. dobila Nagradu Grada Zagreba. "Mjesec od papira" treća je knjiga za djecu iz serijala "Vladimir i Matilda" (Vuković & Runjić, 2016.), "Tajna Šuplje kule" (Vuković & Runjić, 2021.), nastalih iz priča koje priča svojoj kćeri Antoniji prije spavanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –