Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stjepan Hranjec

Pregled hrvatske dječje književnosti

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 12/2006.
  • 307 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9530508832
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Stjepan Hranjec hrvatsku dječju književnost promatra u njenoj sveukupnosti (časopisi, književne vrste, žanrovi), prati je na povijesnom putu istražujući njena poetička i estetska obilježja i dovodeći je u kontekst hrvatske književnosti. Ono stoje najhitnije, ističe autor, hrvatska je dječja književnost izborila svoj status književne umjetnosti. Da bi upravo to dokazao, Hranjec pomno iščitava, proučava, komparira i vrjednuje preko stotinu književnih djela (bez pjesničkih naslova), uvažava brojnu relevantnu literaturu, stoje razvidno u navođenju preko 440 bilježaka.
Ana Pintarić

Hranjecov «Pregled» registrira sve značajnije pojavnosti ne samo »antologijske« nego i tekuće književne produkcije te daje dobar uvid, ne samo u »suvremeno tematsko bogatstvo« hrvatske dječje književnosti, već i u njezinu žanrovsku raznolikost te stilsku determiniranost i suvremenost. Jasno, u okvirima svoje autorske periodizacije, Hranjec po svojevrsnoj vrjednosnoj, književnoestetskoj mjeri označuje primjereno mjesto i značenje pojedinih autora.
Joža Skok

Riječ je o djelu koje na jednome mjestu obuhvaća pregled svih vrsta dječje književnosti zastupljene u nas od početaka do danas, pa je u tome smislu jedinstveno. Terminologija je usklađena sa suvremenim dostignućima povijesti književnosti, a sadržaj rukopisa iznesen je pregledno i jasno, u jezičnom i konceptualnom smislu.
Diana Zalar

***

Stjepan Hranjec rođen je 1946. u Goričanu, u Međimurskoj županiji. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je, magistrirao i doktorirao disertacijom o književnom djelu Jože Horvata.
Najprije je bio izabran u zvanje docenta na Pedagoškom fakultetu (sada Filozofski fakultet) Sveučilišta u Osijeku za dječju književnost i usmenu književnost. Sada je redoviti profesor dječje književnosti na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu (u sastavu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).
Znanstvenim i stručnim člancima javlja se u brojnim časopisima i zbornicima. Između dosad objavljenih knjiga izdvojimo one s područja dječje književnosti: «Književno djelo Jože Horvata» (1998.), «Zrno do zrna» (članci, rasprave, ogledi, 1994.), «Hrvatska kajkavska dječja književnost» (1995.), «Hrvatski dječji roman» (1998.), «Smijeh hrvatske dječje književnosti» (2000.), «Kršćanska izvorišta dječje književnosti» (2003.), «Dječji hrvatski klasici» (2004.).
Godine 1997. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Stjepana Radića, 1998. odličjem Županije Zala Republike Mađarske za »njegovanje jezika, kulture te razvijanje međudržavnih i međunacionalnih odnosa« i 1994. Spomenicom Domovinskog rata 1990. - 1992.
Član je Društva hrvatskih književnika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –