Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Želimir Koščević

U fokusu : Ogledi o hrvatskoj fotografiji

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2006.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9530614357
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Želimira Koščevića «U fokusu», zbirka je studija o hrvatskoj fotografiji. Nakon knjige "Fotografska slika" (2000.) u kojoj je Želimir Koščević općenito pisao o fotografiji, u ovoj je knjizi javnosti ponuđena knjiga osebujnog autorskog pristupa nacionalnom fundusu fotografskih slika. U uvodu svoje knjige, Koščević navodi: «Premda je kao medij fotografija vrlo eksplicitna direktna, objektivna i nedvosmislena – tako kažu – ona pruža pravo obilje interpretativnih mogućnosti. Može se na primjer pisati o industriji papira, kokošijim farmama za proizvodnju bjelanjka, kemijskoj i optičkoj industriji i dodirnuti ekološke probleme, može se naširoko raspisati o njenom postupnom nestajanju, blijeđenju, o masnim prstima kojim neoprezno uzimamo fotografiju u ruke - kemija, fizika, vlaga što li, može se u njoj vidjeti drago lice ili mjesto prve ljubavi, a onda govoriti u ukusu vremenu, o frizurama i modi. O sablastima što sa slika zure u nas. Raspredati o protoku vremena, i tako u nedogled. Ozbiljne rasprave nisu isključene».

Upravo takvu ozbiljnu raspravu u slikama iz baštine hrvatske fotografije pokušao je učiniti prof. Koščević. U 23 poglavlja na 180 stanica on analitički prezentira fotografske slike iz razdoblja od 1856. do 2003. godine. Imenujući svoje rasprave «otvorenim projektom», Koščević je odabrao 23 fotografske slike od Franje Pommera do Borisa Berca, i na osnovu odabranih fotografskih slika učinio jednu doista zanimljivu povijest hrvatske fotografije.

Predgovor knjige autor završava riječima: "Dugujem također, ispriku svim vrijednim i izuzetno kvalitetnim hrvatskim fotografima kojih nema u ovoj knjizi. Na izvjestan način ih molim da prihvate ovaj autorski koncept. Drugi put će biti bolje. Ali da je leksikon hrvatskih fotografa potreban, i to čim prije potreban, to je izvan svake sumnje.»

***

Prof. Želimir Koščević rođen je u Zagrebu. Diplomirani je povjesničar umjetnosti i etnolog. Niz godina bio je upravitelj Galerije Studentskog centra u Zagrebu, a od 1980. do 2004. radio je kao viši kustos i muzejski savjetnik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sada je programski savjetnik foto galerije "LANG" u Samoboru.

Od 1975. do 1980. te od 1989. do 1997. bio je honorarni predavač za kolegij Muzeologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1996. do 2002. bio je predsjednik Hrvatskoga nacionalnog komiteta ICOM-a u dva mandata. Redovitije član strukovne grupacije IKT (Međunarodna asocijacija za razmjenu izložbi), AlCA-e i ICOM-ova Komiteta za muzeje moderne umjetnosti.

Prof. Koščević objavio je više od 500 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu te niz knjiga o modernoj i suvremenoj umjetnosti, npr. «Ispitivanje međuprostora», izdanje 1978.; «EXAT 51»,1979.; «Muzeji u prošlosti i sadašnjosti», Zagreb, 1979.; «Zvonimir Lončarić» (monografija), Zagreb, 1981.; «Biennale u Veneciji i jugoslavenska moderna umjetnost 1895. - 1988.», Zagreb, 1988.; «Julije Knifer» (monografija), Zagreb, 1990.; «Tošo Dabac» (u suradnji s Peterom Knappom), Zagreb, 1994.; «Ivan Kožarić» (monografija), Zagreb, 1996.; «Fotografska slika», Zagreb, 2000.; «Ante Kuduz (monografija), Zagreb, 2000.; «Nedovršene teme prošlog stoljeća», Zagreb, 2002.
Autor je ili suautor brojnih izložbi ili izložbenih projekata u zemlji i inozemstvu.

Želimir Koščević, prof., diplomirani je povjesničar umjetnosti i etnolog rođen u Zagrebu. Niz godina bio je upravitelj Galerije Studentskog Centra u Zagrebu, a od 1980. do 2004. viši kustos i muzejski savjetnik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sada je programski savjetnik Foto Galerije Lang u Samoboru. U dva navrata (1975–1980. i 1989–1997) predavao je Muzeologiju kao honorarni predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1996. do 2002. bio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a u dva mandata. Redovni je član strukovnih grupacija IKT, ICOM/CIMAM, AICA i član Europskog društva za povijest fotografije.

Prof. Koščević objavio je više od 600 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu te petnaest knjiga i monografija o modernoj i suvremenoj umjetnosti, kao i o fotografiji. Autor je ili ko-autor brojnih izložaba i izložbenih projekata u zemlji i inozemstvu. Nagrađen je godišnjom nagradom grada Samobora 2010. i nagradom SFERA za životno djelo i promociju znanstvene fantastike 2012.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –