Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Želimir Koščević

Kritike, predgovori, razgovori (1962.–2011.)

  • Nakladnik: Durieux
  • 12/2012.
  • 736 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531883443
  • Cijena: 280.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Kritike, predgovori, razgovori" na 734 stranice objedinjuju pedeset godina dugi kritičarski i kustoski rad povjesničara umjetnosti Želimira Koščevića. Knjiga obuhvaća raznovrsne pisane forme: predgovore, kritike, eseje, intervjue, objavljivane od 1962. do 2011. godine, kojima je uz svoje izložbene projekte Želimir Koščević izgradio i utvrdio međunarodnu reputaciju vrhunskog kustosa i likovnog kritičara .

Kritičarska aktivnost Želimira Koščevića počinje početkom šezdesetih dok je još studirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i kada je jugoslavensko društvo, uz povremene kratkotrajne retardacije, u sferi vizualnih umjetnosti po svom prevladavajućem intelektualnom nagnuću bilo već čvrsto opredijeljeno za progresivne stvaralačke koncepte, a Hrvatska sa Zagrebom bila poprište jedne od najživljih umjetničkih scena u Europi.

Ovom je statusu i Koščević osobno pridonio kao kustos Galerije Studentskog centra u najvažnijem razdoblju njene aktivnosti od 1966. do 1979. godine, kada je promovirao umjetničke prakse i umjetnike koji su tijekom sljedećeg razdoblja ključno obilježili nacionalnu i globalnu umjetnost, te inaugurirao kustosku praksu kakva će u sferi prezentacije suvremene umjetnosti kasnije postati normom.

Upravo će neprekidni, aktivni kustoski rad i iskustvo upravljanja galerijom te neposredna interakcija s umjetnicima i publikom, njegove kritičke prosudbe izložbi i fenomena uz visoku razinu teorijskog znanja i informiranosti, utemeljiti i na praktičnim spoznajama. (Branka Franceschi)

Želimir Koščević, prof., diplomirani je povjesničar umjetnosti i etnolog rođen u Zagrebu. Niz godina bio je upravitelj Galerije Studentskog Centra u Zagrebu, a od 1980. do 2004. viši kustos i muzejski savjetnik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sada je programski savjetnik Foto Galerije Lang u Samoboru. U dva navrata (1975–1980. i 1989–1997) predavao je Muzeologiju kao honorarni predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1996. do 2002. bio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a u dva mandata. Redovni je član strukovnih grupacija IKT, ICOM/CIMAM, AICA i član Europskog društva za povijest fotografije.

Prof. Koščević objavio je više od 600 studija, kritika i članaka u zemlji i inozemstvu te petnaest knjiga i monografija o modernoj i suvremenoj umjetnosti, kao i o fotografiji. Autor je ili ko-autor brojnih izložaba i izložbenih projekata u zemlji i inozemstvu. Nagrađen je godišnjom nagradom grada Samobora 2010. i nagradom SFERA za životno djelo i promociju znanstvene fantastike 2012.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –