Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branka Boban

Stjepan Radić u vrijeme Prvoga svjetskog rata

  • Nakladnik: Alinea
  • 12/2005.
  • 488 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531801150
  • Cijena: 33.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U knjizi se tematiziraju političke ideje i djelovanje jednoga od najistaknutijih hrvatskih političara Stjepana Radića. U razdoblju Prvoga svjetskog rata oblikovao se niz zanimljivih i za hrvatsku povijest značajnih vanjskopolitičkih stavova i aktivnosti Stjepana Radića i njegove Hrvatske pučke seljačke stranke, koje su odredile socijalizacijske obrasce hrvatskog naroda.

Neke od tematiziranih ideja trajna su baština hrvatske povijesti, pa predstavljaju svojevrsno opće dobro hrvatskog naroda i državljana Republike Hrvatske. Zahvaljujući izvrsnoj analizi utemeljenoj na relevantnim povijesnim izvorima: izlaganjima u Sabora i tekstovima u stranačkom tjedniku Dom, zainteresiranoj je javnosti omogućen uvid u sve nijanse političkog djelovanja HPSS-a i Stjepana Radića u navedenom razdoblju. Autorica također izvrsno kontekstualizira događaje u okviru međunarodne politike, ali ne zanemaruje ni društvenu, ekonomsku i političku zbilju hrvatskog društva te komparativnom analizom pridonosi njezinoj raščlambi. Navedeni postupak ne samo da omogućuje upoznavanje s cjelinom povijesnih procesa koji su se odvijali tijekom Prvog svjetskog ratanego je vrijedan doprinos analizi hrvatske povijesti u europskom kontekstu.
Prof. dr. sc. Tihomir Cipek

Ovakvu monografiju o Prvome svjetskom ratu do sad nismo imali, jer se nikad nije moglo reći kako su se društvene strukture i političari odnosili prema Stjepanu Radiću odnosno kako se je on nosio s problemima koji su svakodnevno izvirali sa svih strana. Ona je pisana čitljivo a na temelju relevantnih dokumenata, radićevih govora i literature.

Riječ je o znanstvenoj knjizi koja je rađena dulje vremena, s dobrim poznavanjem povijesne problematike, i koja je vrlo potrebna za proučavanje drugih aspekata gospodarske, socijalne i uopće društvene povijesti Hrvatske tijekom Prvoga svjetskog rata. Ovo je djelo ujedno i značajan iskorak prema interdisciplinarnoj sintezi tog razdoblja, pa će svoju primjenu naći ne samo među povjesničarima nego će za njom posegnuti i političari, pravnici i sociolozi.

Stjepan Radić je često protestirao zbog povrede ljudskih prava i tražio da se poštuju pravila parlamentarne demokracije, tražeći istodobno uvijek i za Hrvate primjenu načela prava naroda na samoodređenje, dok je njegovo prilagođavanje političkim mogućnostima izraz njegova ponašanja kao realnog političara s velikim znanjem. Tijekom svoga djelovanja u vrijeme Prvoga svjetskog rata Stjepan Radić je razvio sustav strategije i taktike bez kojega ne možemo shvatiti ni njegovo ponašanje u međuratnom razdoblju.
prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –