Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljiljana Kondić Timea Marušić Hren Timea Marušić Hren

Poticajni roditelji : Deset tema za bolji odnos s djetetom

  • Nakladnik: Alinea
  • 12/2005.
  • 48 str., meki uvez
  • ISBN 9531801436
  • Cijena: 5.31 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Biti roditelj je nešto iznimno lijepo. Ali je i svojevrsni izazov. Majke se često još u trudnoći pitaju: "Hoću li biti dobra majka? Hoću li svome djetetu znati pružiti sve što mu treba? Hoću li znati uspostaviti odnos s njim? Očevi dodaju svoje strepnje: "Hoću li znati ostvariti odnos sa svojim djetetom? Kako ću mu se približiti? Kad se dijete rodi, pitanja i nedoumice stalno naviru - neki ih postavljaju naglas, neki u sebi, daleko od drugih, i sami im se čudeći.

Odnos roditelj - dijete je jedan od najdubljih, najsveobuhvatnijih, najzanimljivijih, naljepših, ali, možda, i najtežih odnosa u životu. Izrazito je povezan s odnosom i osjećajima prema samome sebi. Stoga je dobro katkad dublje zaviriti u sebe, otvoriti vrata osobnih osjećaja, misli, ponašanja, načina na koje uspostavljamo odnos sa svojim djetetom. U tome nam pomaže i povratak u vlastito djetinjstvo i pogled na sebe kao na dijete, te na naše roditelje kao osobe koje su nas uvele u svijet. Vjerujte, iz toga se može mnogo naučiti! Gotovo da je nemoguće odgajati vlastitu djecu bez tog povratka unatrag, pa nam naša uloga roditelja pruža prigodu za dalji razvoj i postaje izazov.

Što me je smetalo u odnosu mojih roditelja prema meni? Što mi je godilo? Što sam naučila/o iz tog odnosa o svijetu i drugim ljudima? Što nikako ne želim prenijeti u odnos sa svojim djetetom? Što ću sigurno prenijeti? Pogledajte malo unatrag i promislite o tome! To će na drukčiji način osvijetliti vaš odnos s djetetom. Možda ćete tako riješiti i neke osobne teškoće, sumnje, sukobe; razvijati se kao osoba, povećati raspone osjećaja, širiti i poboljšavati odnose s drugim ljudima!? Pritom stalno imajte na umu: i vaše je dijete osoba, jedinka za sebe, kojoj ste vi prva i najveća podrška i putokaz. Osim toga, dijete u najvećoj mjeri uči promatrajući nas, naša ponašanja i komunikaciju, pa je dobro da se i mi, kao model, razvijamo i rastemo.

Gledati u sebe možemo sami, ali i uz stručno vodstvo, pojedinačno, te u grupi - u obliku radionica. Prednosti rada u grupi su pozitivno i sigurno ozračje u kojemu možemo razgovarati s ljudima koje zanimaju ili brinu iste stvari. Suportivno-edukacijske radionice sa srednje velikom grupom jedan su od oblika rada s roditeljima. Oni dolaze s pitanjima, osobnim razmišljanjima, svojim pokušajima jačanja psihičkih snaga, s dvojbama. S druge strane, voditelji osmišljuju teme koje će roditeljima pomoći u otkrivanju osobnih i djetetovih područja u kojima nailaze na teškoće, kao i u lakšem ispunjavanju roditeljske uloge.

Iz nekoliko je takvih radionica nastala i ova knjižica koja će vam, vjerujemo, pomoći da još više osvijestite roditeljsku ulogu i da uživate u njoj. U njoj je obrađeno je deset tema:

1. Pažnja
2. Osjećaji - osnovno raspoloženje
3. Umijeće prilagođavanja
4. Volja - snaga - razina energije
5. Socijalne vještine
6. Bioritam - navike
7. Psihomotorika - razina aktivacije
8. Krizne situacije - krizna stanja
9. Komuniciranje
10. Uspjeh u školi i u društvu vršnjaka

Svaka je tema najprije ukratko opisana. Uz svaku se nalazi radni list na kojemu trebate iskreno odabrati tvrdnju značajnu vama i vašem djetetu odnosno odgovoriti na ponuđena pitanja. Zbog čega je to važno? Ponajprije zato da zastanete i obratite pozornost na svijet svoga djeteta i zatim da pogledate sebe. Osvijestit ćete kakvo je vaše dijete; prepoznati njegove jake strane, koje možete poticati i jačati, kao i slabe, u kojima mu trebate pomoći i dati podršku. Isto tako, osvijestit ćete i svoja ponašanja i osjećaje, svoje jake i slabe strane.

Na kraju se nalaze kratke upute za svaku od ponuđenih tema. To nisu recepti koji će vas, provedete li ih jednom, dovesti do rješenja ili očekivane promjene. To su smjernice koje će vam pomoći u radu i igri s vašim djetetom, u pružanju podrške i poticanju djeteta, ali ponajviše u tome da sami što lakše i što brže pronađete put do djeteta i uživate u zajedničkom druženju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –