Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Faruk Šehić

Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina

  • Nakladnik: Durieux
  • 06/2007.
  • 303 str., meki uvez
  • ISBN 9789531882620
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Izabrana djela Faruka Šehića na jednom mjestu donose: “Pjesme u nastajanju” (Sarajevo, 2000, poezija); “Hit depo” (Sarajevo, 2003, poezija); “Pod pritiskom” (Zagreb i Sarajevo, 2004, kratke priče).

Iz kritike:

Faruk Šehić rođen je 1970. u Bihaću... Obično ga se opisuje kao predvodnika pregažene generacije, ali, vjerujte, usporedite li Transsarajevo s većinom u nas tiskanih knjiga, prije ćete imati osjećaj da su pregaženi oni koji su gazili. (Dario Grgić)

Odavno se u bosanskohercegovačkoj književnosti nije pojavio zanimljiviji i bolji prozaist i pjesnik od Faruka Šehića.Preciznost i jezička kondenziranost njegovih poetskih slika, njihova novorealistička podloga, ali i angažiranost - čini poeziju Hit depoa jednim od najbitnijih književnih ostvarenja u ovdašnjoj literaturi na prelazu milenija. (Enver Kazaz)

Suvremeni se teoretičari identiteta sve manje nadaju doći do pozitivnih odgovora pitajući se što bi trebalo nastaniti svijet nakon što se iz njega, kao iz neke besmislene i jako duge rečenice, iselio subjekt. Šehić u samom polazištu pretpostavlja (bojim se da on to i iskustveno zna) da dotičnoga nema. (Nikola Petković)

On o ratu zna sve jer ga je iskusio na vlastitoj koži. Nema u Pod pritiskom sveznajućeg, božanskog pogleda odozgor, Šehić doslovce opisuje rat iz perspektive nišana na kalašnjikovu. (Josip Mlakić)

I stvarno mi je, kažem, Hit Depo dobro legao. Ko tequila i sumatranski cigarillos na kraju još jednog bezveznog dana. (Edo Popović)

Faruk Šehić rođen je 1970. u Bihaću, BiH. Do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini studirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je sljedeće knjige: "Pjesme u nastajanju" (2000.), "Hit depo" (2003.), "Pod pritiskom" (2004.), "Transsarajevo" (2006.), "Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina" (2007.), "Knjiga o Uni" (2011.), "Moje rijeke" (2014.), "Priče sa satnim mehanizmom" (2018) i "Greta" (2021.). Književni kritičari često ga nazivaju glasom “pregažene generacije” pisaca rođenih sedamdesetih, koje su ratovi i raspad zajedničke države biografski i tematski obilježili.

Za roman "Knjiga o Uni" je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost – EUPL 2013. Za knjigu pjesama "Moje rijeke" je dobio nagradu "Risto Ratković" za najbolju objavljenu knjigu pjesama u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori za 2013./2014. i Godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2014. Dobitnik je i nagrade Premio Internazionale Camaiore 2019. za knjigu izabranih pjesama "Ritorno alla natura/Povratak prirodi".

Knjige su mu prevođene na turski, albanski, slovenski, mađarski, makedonski, poljski, bugarski, njemački, engleski, talijanski, španjolski, holandski, arapski, rumunjski i francuski jezik. Radi kao novinar i kolumnist u uglednom sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –