Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josef Haslinger

Bal u operi

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Ana Šunjara
  • 09/2007.
  • 428 str.,
  • ISBN 9789532660265
  • Cijena: 159.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Roman "Bal u operi" napeto je i zanimljivo štivo koje govori o terorističkom napadu desničara na bečku operu prigodom slavnoga Bala u operi, a Hasslinger je svojom temom i intrigantnim načinom pisanja najavio najveću opasnost dvadeset i prvog stoljeća - terorizam. Za vrijeme televizijskog prijenosa najspektakularnije i najglamuroznije europske priredbe, bečkog Bala u operi, izveden je teroristički napad otrovnim plinom. Politička, ekonomska i estradna europska elita, tisuće ljudi koji borave u zgradi Opere umiru pred očima milijuna gledatelja. Redatelj TV-prijenosa koji je u Operi izgubio sina u svojoj privatnoj istrazi o kojoj snima i dokumentarac traži krivce za napad, ljude koji su mu uništili život.

"Bal u operi“ napeti je roman o svijetu u kojem je terorizam glavna prijetnja, a ono čega nema na malom ekranu zapravo i ne postoji. Josef Haslinger napisao je uzbudljiv triler o terorizmu, realityju, politici, koji je istovremeno i velika osobna drama oca koji je izgubio sina, ali prije svega to je roman koji do krajnjih granica dovodi pitanja o nama danas i ovdje. A kada se zna da je pisan šest godina prije 11. rujna onda zvuči kao prokleto proročanstvo svijeta dvadeset i prvog stoljeća.

***

Josef Haslinger rođen je 1955. u Zwettlu u Donjoj Austriji. Studirao je filozofiju, teatrologiju i germanistiku u Beču. Od 1973. do 1992. bio je član uredništva književnog časopisa “Osinje gnijezdo”. Doktorirao je 1980. tezom “Novalisova estetika”. Narednih je godina radio kao znanstvenik, predavač i gost predavač u Njemačkoj, Austriji i Sjedinjenim Državama; kao urednik i organizator književnih manifestacija, te tajnik Društva pisaca u Grazu. Od 1996. predaje književnu estetiku na Njemačkom institutu za književnost u Leipzigu.

Književna djela objavljuje od 1980., a od 1992. prepoznat je i kao politički angažiran autor. Njegovo kritičko suprotstavljanje socijalnoj i političkoj stvarnosti kulminiralo je 1995. romanom "Bal u operi", književnim trilerom, političkom provokacijom i medijskom satirom. Roman je postigao golem uspjeh kod publike i kritike. Haslinger je primio brojne nagrade među kojima i Nagradu grada Beča i Počasnu nagradu austrijskih knjižara.


© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –