Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Henry James

Okretaj zavrtnja

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Tanja Žakula
  • 08/2005.
  • 152, meki uvez
  • ISBN 9531200548
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Miles i Flora, dvoje siroćadi, dobivaju novu guvernantu. Namijenio im ju je njihov imućni stric, pod jednim jedinim uvjetom - da nova odgojiteljica baš nikada ne zatraži njegovu pomoć. Njezino početno oduševljenje dječjom dobroćudnosti, pristojnosti i izrazitom nadarenosti malo-pomalo zamjenjuje sumnja u njihovu vješto prikrivanu opsjednustost duhovima. Iznenadno pojavljivanje nepoznata muškarca, za kojeg ubrzo saznaje da je mrtav, potpuno ugrožava guvernantinu psihičku stabilnost... Kome se obratiti? Tko će joj povjerovati? Kako i koga uopće obraniti od demonskih sila?

Potakavši brojne kritičare na posve različita tumačenja, priča je stekla status jedne od najpoznatijih ikada napisanih priča o sablastima te najkontroverznijeg djela Henryja Jamesa, književnika čije je majstorsko pripovjedačko umijeće na literarnoj sceni u posljednjih stotinu godina ostavilo neobično snažan trag te postalo sinonim profinjenog, zavodljivog stila što iazaziva strahopoštovanje i divljenje, pozivajući čitatelje na neprestan živ dijalog.

Henry James (1843. – 1916.) američki romanopisac, pripovjedač, dramatičar, esejist i kritičar, pripada krugu najznačajnijih i najutjecajnijih književnika na prijelazu stoljeća. Rođeni Njujorčanin irskih i škotskih korijena predstavlja i snažnu poveznicu između dviju književnosti. Nastanivši se 1876. godine u Londonu, u kojem će provesti iduća dva desetljeća, James stvara neka od svojih najboljih djela, primjerice "Daisy Miller" i "Portret dame". Autor je dvadeset romana, stotinjak kratkih priča, desetak drama te brojnih eseja. Posljednju stvaralačku fazu obilježili su mu romani "Krila golubice", "Poslanici" i "Zlatna posuda".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –