Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Frederic Beigbeder

Upomoć, molim oprost!

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • 11/2007.
  • 224 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537056469
  • Cijena: 17.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Upomoć, molim oprost!" knjiga je o ljubavi koja nije ostvariva između Francuza mojih godina i mlade Ruskinje ali to je i nastavak 129,90 jer govori o pretvaranju svijeta u tržište, a ljudskog tijela u robu za to tržište. Poslije marketinga postoji tim više fizička ženska ljepota koju se upotrebljava za prodaju kozmetičkih sredstava koja bi trebala spriječiti starenje i dati nam osjećaj da možemo vječno biti mladi. Radi se o fizičkoj ljepoti, ali i o totalitarizmu savršenog lica.

Tako Octave Parango, nakon što je napustio marketing, postaje skaut u svijetu industrije ljepote te odlazi u Rusiju u potragu za savršenim licem, najljepšom ženom na svijetu, koja će reklamirati proizvode svjetskog kozmetičkog giganta L`Idéala čiji je slogan Sve ste vi jedinstvene. Ali ovo je knjiga i o kraju utopije, o čemu sam pisao i u Windowsima, što znači da je nakon 2001. nastao jedan novi kapitalizam kojeg mnogi nazivaju totalitarnom demokracijom, a koji kod pojedinca – Paranga – izaziva potrebu da zove upomoć, molim molim oprost.

F. Beigbeder na promociji romana u Parizu u lipnju 2007.

***

FRÉDÉRIC BEIGBEDER

1990. piše prvi roman, "Memoires d`un jeune homme derange", i zapošljava se kao kreativac u reklamnoj agenciji.
1994. objavljuje roman "Vacances dans le coma".
1997. roman "Ljubav traje tri godine".

sa "129,90" postaje slavan i izvan francuskih granica.
2003. prima nagradu Interallie za Windows on the World, a to će djelo britanski list Independent proglasiti najboljim stranim romanom u 2005.
2004. zajedno s Jeanom-Michelom di Falcom objavljuje knjigu "Vjerujem, ni ja također (razgovor između biskupa i nevjernika)".

2005. objavljuje roman "Romantični egoist "- vrstu intimnoga dnevnika u kojem se isprepleću mondene kronike pariškoga društvenog života, globalističke putopisne crtice (nakon uspjeha romana "129,90" pozivaju ga na promocije sa svih strana svijeta), intimna ispovijed, aforizmi nalik na reklamne slogane... Krajem rujna 2007., film “129,90” se počeo prikazivati u francuskim kinima. Trenutno piše kolumne u književnom časopisu ‘Lire’ i ‘Playboyu’, a na Canalu+ vodi emisiju ‘Književni krug’.

Frédéric Beigbeder (1965.) rodio se u otmjenu predgrađu Pariza u dobrostojećoj građanskoj obitelji. Karijeru je započeo kao kreativac u reklamnim agencijama, a 1990. objavljuje prvijenac "Mémoire d'un jeune homme dérangé". S romanom "129,90 kn" (2000.) postaje slavan i izvan Francuske. Danas radi kao pisac, književni kritičar, komentator i scenarist.

Nastupio je u desetak dugometražnih filmova te je dva filma i režirao (Ljubav traje tri godine, 2012.; L'Idéal, 2016.). Osnivač je književne nagrade Flore.

Najvažnija djela: "Windows on the World", 2004. (Nagrada Interallié 2013.), "Ljubav traje tri godine", 2005., "Romantični egoist", 2006., "Upomoć, molim oprost2, 2007., 2Praznici u komi", 2009., "Francuski roman", 2010. (Nagrada Renaudot), "Život bez kraja", 2018., "Čovjek koji plače od smijeha", 2020. Za "Francuski roman" nagrađen je 2009. prestižnom književnom nagradom Renaudot. Djela su mu objavljena u tridesetak zemalja. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –