Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Svjetlana Gjoni

Nula Nemo

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 11/2007.
  • 259 str., meki uvez
  • ISBN 9789532018080
  • Cijena: 7.83 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Beč 2003. Tajanstvena žena u poplavljenome suterenskom ateljeu, truplo mrtvog mladića u ženskoj odjeći i rukopis čudnoga romana. To je početna situacija ove velike epske priče koja nam, koristeći realističku konvenciju pronađenoga rukopisa, nudi labavi kriminalistički zaplet i niz naoko nepovezanih priča o svemu i svačemu. S vremenom kockice se polagano počinju slagati u intrigantan uzorak.

Koristeći dva pripovjedačka glasa, autorica nam je ispričala zanimljivu priču o tri žene i njihovim životima. Obuhvaćajući poduži vremenski period, ovo je roman o životu i odrastanju u Zagrebu pedesetih godina, o intrigantnim osamdesetima i kulturnim kodovima jednoga sada već mitskog razdoblja našega društvenog života, te o tranzicijskim devedesetima u umjetničkim krugovima Zagreba i Beča.

U geografskom pak smislu tih pola stoljeća priče rasprostire se na širokom europskom prostoru od logora u Njemačkoj u II. svjetskom ratu, poslijeratnoga SSSR-a, sve do Zagreba i Beča. Taj prostor Srednje Istočne i Jugoistočne Europe koji je povijest teško kontaminirala, pozornica je ovih životnih priča što ih autorica polagano, kao da polako plete neki vuneni džemper, prostire pred nas nudeći nam uz priču i obilje zanimljivih činjenica jednog prošlog svijeta koji se tranzicijom odjednom pretvorio u daleku prošlost i bliži je snu negoli sjećanju.

Digresivan, kao i svijest žene koja se suočila s još jednim sudbinskim potopom, pa se pričanje priče pretvara o pokušaj ponovnog oblikovanja vlastite sudbine, ovaj roman je snažan obračun sa životom sklopljen od naplavina: knjiga, slika, instalacija, predmeta i likova što ih je, naoko bez reda, donijela prljava voda poplave i složila u zanimljiv mozaik. (Zoran Ferić)

***

Bilješka o autorici:
Rođena sam u Zagrebu 1950. godine. Sve pohađala i završila u istom gradu. Ništa se nije primilo. Glazbena škola: sviram kao pegla. Matematika: pružim dlan u dućanu, pa nek si sami uzmu. Jezici: učila ruski, poljski, engleski, njemački, talijanski, španjolski, francuski. Ustanovila kako ništa ne znam. Filozofija: samo me vuče na opća raspravljanja, a na to svi umiru od dosade. Više puta bila dijete: sama, ponovo sa svojom djecom, i sigurno ću još koji put s njihovom djecom i kao stara žena. Unaprijed se veselim. Napisala roman samo zato što me inače prekinu dok govorim.

Svjetlana Gjoni rođena je 1950. godine u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pobjednica je natječaja izdavačke kuće V.B.Z. i portala Net.hr za najbolji neobjavljeni roman 2007. godine s romanom „Nulo Nemo“ koji je, prema vlastitom priznanju, napisala samo zato što ju inače prekidaju dok govori.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –