Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dževad Karahasan

Izvještaji iz tamnog vilajeta

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2007.
  • 176 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531206341
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Djela Dževada Karahasana posljednjih su petnaestak godina doživjela mnogobrojna izdanja u svijetu i dobila brojne nagrade i prestižna priznanja. Za toga uglednog bosanskog i svjetskog pisca Zagreb je, po njegovu osobnom izboru, svojevrsni književni zavičaj: «Izvještaji iz tamnog vilajeta», zbirka pripovijesti, koja paralelno na njemačkom izlazi u izdanju uglednoga njemačkog izdavača Suhrkampa, deveta je Karahasanova zagrebačka knjiga.

Ona se sastoji od pet pripovijesti koje su ciklički povezane. Događaju se u različitim povijesnim razdobljima i na različitim mjestima (od otomanskog dvora iz 19. stoljeća do ratnog Sarajeva), ali unatoč tematskoj raznorodnosti, među tematiziranim zbivanjima uspostavljaju se brojne analogije.

U osnovi je knjige traganje za korijenima ratne kataklizme koja je Bosnu zadesila potkraj 20. stoljeća. Karahasan temi pristupa kao vrhunski europski intelektualac, dobar poznavatelj i filozofske i teološke tradicije, tako da njegovo pripovijedanje o konkretnim zbivanjima vrlo često dobiva formu esejizirane proze.

***

Dževad Karahasan rodio se u Tomislavgradu (Duvno) 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu. Radio kao dramaturg u Narodnom pozorištu Zenica i Narodnom pozorištu Sarajevo; kao urednik u reviji "Odjek" i časopisu "Izraz" te kao profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te kao lektor na Univerzitetu Goettingen. Bio je gostujući profesor na sveučilištima Salzburg i Innsbruck.

Objavio je romane: "Istočni divan" (1989), "Stidna žitija" (1989), "Stid nedjeljom" (1990), "Šahrijarov prsten" (1994), "Sara i Serafina" (1999). Pripovjetke: "Kraljevske legende" (1980), "Kuća za umorne" (1993). Drame: "Kralju ipak ne sviđa se gluma" (1983), "Misionari" (1989), "Koncert ptica" (1997), «Sara i Serafina» (1999), «Noćno vijeće (2005), te brojne eseje i terijske i kritičke studije. Knjige su mu prevedene na njemački, francuski, talijanski, španjolski, engleski, češki, poljski, slovenski, nizozemski. Dobitnik je više međunarodnih knnjiževnih nagrada. Živi u Sarajevu i Grazu. Predaje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –