Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Predrag Lucić

Ljubavnici iz Verone

  • Nakladnik: Durieux
  • 12/2007.
  • 147 str., meki uvez
  • ISBN 9789531882743
  • Cijena: 90.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Prva cjelovita knjiga poezije Predraga Lucića prezentira neka od istaknutih obilježja njegove, po mnogo čemu jedinstvene poetike. Uzimajući za tematsku okosnicu jedno sinkronijski i dijakronijski izrazito gusto mjesto, zid u Veroni prekriven ljubavnim grafitima, autor istovjetnom poetičkom gestom zahvaća niz naizgled disparatnih postupaka, koji su objedinjeni njegovom intencijom da registrira i na poeziji imanentan način verificira i dodatno razradi jednu u mnogome zapostavljenu jezičnu dinamiku; onu koja je u svom punom obliku sastavnim i nerazdvojnim dijelom jednog specifično mediteranskog, a time i dalmatinskog urbanog okruženja.

Upravo takav kontekst omogućava mu da polazeći od naizgled trivijalne situacije, služeći se lirskim ''prepričavanjem'' ''sapunjavih'' intimno-javnih zgoda i jada, u konačnici dobije impozantnu paletu kao odraz/odsjaj/bljesak određene matrice koja i nadalje buja i kipi generirajući materijal koji je zacijelo stariji od samog pisma. Učinivši tek jednu gestu, ovdje to je najobičnije turističko šalabazanje po Italiji, izdašno se služeći općim mjestima iz tzv. niske i visoke moderne kulture, u rasponu od parafraza i referenci na dobro poznate pjesnike do medijski izlizanih slika, Lucić je kao malo koji hrvatski pjesnik uspio raskriti jednu novu dimenziju moderne kulture življenja.

Ako je u tome njegov pjesnički nerv primarno mediteranski, ako njegove pjesme izviru iz jedne zasebne manije/melankolije, onda nam Lucić prije svega otkriva Dalmaciju kao vibrantan i živ sadržaj, a koju kao sredinu valja uvijek iznova osluškivati i promatrati kako bi se zahvatile njezine brojne, često neulovljive, odnosno još češće šablonski reciklirane kulturološke dimenzije.

Predrag Lucić, hrvatski novinar i književnik (Split, 12.2.1964. - 10.1.2018.). Studirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1985. bio je suradnik Ferala, satiričnog podlistka Nedjeljne Dalmacije (od 1990. Slobodne Dalmacije), 1993. bio je jedan od utemeljitelja samostalnog Feral Tribunea, u kojem je bio urednik do gašenja lista 2008. Pokrenuo je i uređivao i biblioteku toga tjednika.

Objavio je knjigu Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998), satirične zbirke Haiku haiku jebem ti maiku (2003), Ljubavnici iz Verone (2007), Sun Tzu na prozorčiću (2009), Bezgaća povijesne zbiljnosti (I–II, 2010), Mjesec iznad Splita (2012), Gusle u magli (2013), Step by step - Stepinac (2016).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –