Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rudyard Kipling

Priče iz džungle

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Blanka Pečnik Kroflin, Luko Paljetak
  • 02/2008.
  • 192 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532201390
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Premda prvi put objavljene prije točno 105 godina, dvanaest duhovitih kratkih priča jednog od najboljih svjetskih pripovjedača, nobelovca Rudyarda Kiplinga, koje su ponovno prevedene upravo za ovo izdanje, uvelike su nadživjele svoga autora. Napisane za Kiplingovo "drago dijete", njegovu kćer Josephine, «Priče iz džungle» danas su baština djece širom svijeta koja se stalno iznova vraćaju ovom izvanredno domišljatom i sjajno napisanom štivu.

A tko i ne bi kad je riječ o autoru koji čuje kako šušte vlati trave, koji razumije životinje dok govore, koji pripovijeda priče o mitskom stvaranju svijeta u kojem je sve što se događa zanimljivo i novo, pa tako i činjenica da on zna da prvi slonovi nisu imali tako dugačku surlu kao današnji, ali zna i priču o tome kako su je dobili. On zna da prvi leopardi nisu imali pjege, ali zna i kako su ih dobili, zna da kit nije imao ždrijelo, i da deva nije imala grbu. Zna da su postojali rakovi koji su bili toliko veliki da su mogli dizati more i poplavljivati sela.

A uz to, za sve one koji se pitaju kako bismo čitali kad ne bismo razumjeli simboliku slova, priča nam priču o tome kako su nekad, u davna i pradavna vremena, postojali jedna djevojčica i njezin otac koji su bili toliko mudri i domišljati da su se zaigrali i izumili abecedu.

Zbog svega toga, Kipling je pravo štivo za male radoznale istraživače koji čim se probude pitaju zašto ovo i zašto ono i ne zadovoljavaju se kratkim i (odraslim) logičnim odgovorima.

Englesko-indijski književnik i pjesnik, autor «Knjige o džungli», uz to poznat po pričama i pjesmama o britanskim vojnicima u Indiji, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1907. godine.

Premda rođen u Bombayu kao dijete iz više klase, Kipling je odrastao u sirotištu u Engleskoj, gdje se i školovao u ne baš prestižnoj školi. Nakon školovanja se vratio u Indiju i zaposlio kao novinar u Anglo-Indijskom časopisu. 1886. objavio je knjigu pjesama «Departmental Ditties», no vrlo brzo proslavio se ne kao pjesnik, nego kao pisac pripovijetki s vojničkom tematikom, posebno zato što je u njima veličao običnog vojnika.

1894. objavljeno je njegovo najpoznatije djelo «Knjiga o džungli» («Jungle Book»), zbirka pripovijetki i pjesama, klasik književnosti za djecu, a godinu dana kasnije i «Druga knjiga o džungli».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –