Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rudyard Kipling

Opsjene i sablasti

  • Nakladnik: Mala zvona
  • Prijevod: Leo Beslać
  • Ilustracije: Matej Stić
  • 03/2021.
  • 124 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538313226
  • Cijena: 118.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U zbirci "Opsjene i sablasti" sakupljeno je sedam kratkih priča književnog klasika i nobelovca Rudyarda Kiplinga. Autora "Knjige o džungli" mnogi pamte upravo po tom romanu za djecu, no njegov je opus puno širi i bogatiji. U redcima ove knjige čitatelji se mogu upoznati s Kiplingovim interesom za nadnaravno i onostrano. Motivi o kojima piše su razni, ponekad su to duhovi, Odaslanja ili Zvijeri, a ponekad samo opsjene majstorskih prevaranata, no kulisa ostaje ista: Indijski potkontinent. 

U ovim fantastičnim pričama Kipling nas vodi u devetnaestostoljetnu Britansku Indiju u kojoj se isprepliću zapadnjački i indijski svijet, tehnologija i tradicija, birokracija i praznovjerje, pitomo i divlje… Tekst je popraćen ilustracijama Mateja Stića koji je vještim uprizorenjem nekih od najsnažnijih Kiplingovih impresija pridonio općoj atmosferi nelagode i jeze ove zbirke. 

Englesko-indijski književnik i pjesnik, autor «Knjige o džungli», uz to poznat po pričama i pjesmama o britanskim vojnicima u Indiji, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1907. godine.

Premda rođen u Bombayu kao dijete iz više klase, Kipling je odrastao u sirotištu u Engleskoj, gdje se i školovao u ne baš prestižnoj školi. Nakon školovanja se vratio u Indiju i zaposlio kao novinar u Anglo-Indijskom časopisu. 1886. objavio je knjigu pjesama «Departmental Ditties», no vrlo brzo proslavio se ne kao pjesnik, nego kao pisac pripovijetki s vojničkom tematikom, posebno zato što je u njima veličao običnog vojnika.

1894. objavljeno je njegovo najpoznatije djelo «Knjiga o džungli» («Jungle Book»), zbirka pripovijetki i pjesama, klasik književnosti za djecu, a godinu dana kasnije i «Druga knjiga o džungli».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –