Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Katica Ivanković

Češki poetizam u zrcalu djela Karela Teigea

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 12/2007.
  • 277 str., meki uvez
  • ISBN 9789537067274
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova se knjiga više nastoji usredotočiti na avangardni korpus, pokušavajući ga zahvatiti s onog aspekta s kojeg nije posve recepcijski ostvaren ne bi li izbjegla govor o dobro poznatom te tako opravdala svoje postojanje.

Povijesna je avangarda zamišljena kao izrazito internacio­nalni pokret, a tako je usmjeravano i njezino djelovanje: europski avangardni umjetnici činili su dobro povezanu zajednicu, koordi­niranu uglavnom preko velikih centara. Međusobno su se pozna­vali, osobno su se susretali ili barem dopisivali, diskutirali, pratili su rad čitave mreže avangardnih umjetnika, a očekivana recepcija njihovih djela bila je internacionalna. Ipak, opću internacionalnu recepciju izvan uskoga avangardnog kruga doživjela su uglav­nom djela umjetnika koji su djelovali u velikim avangardnim centrima.

Važnost avangardnih umjetnika iz manjih centara bi­la je regionalizirana, svedena u okvire nacionalnih kultura, čime su zakinuti i oni i avangarda u cjelini. To se dogodilo i s češkom avangardom, koja se diči veoma živim i plodnim kontaktima s vodećim svjetskim avangardnim centrima (npr. Pariz, Moskva te njemački Bauhaus) i umjetnicima te djelatnim sudjelovanjem u svjetskome avangardnom pokretu, među ostalim i u sklopu poetizma, izvornoga češkoga izma. Češki poetisti u pravilu nisu recepcijski prelazili granice Češke (Čehoslovačke) kao avangardni umjetnici (npr. Jaroslav Seifert svjetsku je afirmaciju stekao pri­mivši 1984. Nobelovu nagradu, dakle više od šezdeset godina na­kon svoga raskida s avangardnom skupinom), kao što je to slu­čaj s avangardnim umjetnicima iz velikih središta.
 
Avangardna je umjetnost puno vodila računa o svojoj ideološkoj cjelovitosti, pa je i to dobrim dijelom rezultiralo cjelovitošću korpusa avan­gardnih pokreta (skupina), usporedivom s onom koja se pripisuje najmarkantnijim književnim opusima avangardnih autora. Češki je poetizam također koherentan pokret, u okviru kojeg se obliko­valo književno djelovanje cijele skupine.

Cjelovitosti poetizma može se pristupiti na razne načine, a jedna od njegovih nesumnji­vih kohezijskih sila jest rad Karela Teigea, kojemu je, kao teore­tičaru, organizatoru i umjetniku, poetizam jedan od najuspješni­jih životnih projekata. Nakana je ove knjige predstaviti povijesni razvoj i poetiku poetizma ponajprije rekonstruirajući taj projekt.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –