Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tarik Kulenović

Politički Islam : (Osnovni pojmovi, autori i skupine jednog modernog političkog pokreta)

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 04/2008.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789532018387
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Djelo «Politički islam» daje sažet, ali posve temeljit i svrhovit prikaz nas­tanka, te potom razvoja političkih strujanja, pokreta, ideja, nazora, shva­ćanja, nastupa i realiziranja muslimanskih i islamskih, eminentno poli­tičkih, a to u bitnome znači: ideoloških projekata u kojima se islam sagle­dava, crpi, tumači, elaborira, kontekstualizira... kao jedan snažni simbolički, vjerski i društveni resurs, te se, potom, kao pokret nastoji realizirati kao jasno definirana politička svrha, kao politička ideja ili skup političkih ideja, kao politička platforma i ideologija u širokim vremenskim i geograf­skim prostranstvima muslimanske savremenosti i modernosti.

Sistematično i intelektualno odmjereno Tarik Kulenović uočava da je 'politički islam' (samoniklo) pripadan muslimanima XIX i XX stoljeća, ali podjednako tako začet je zahvaljujući nesvakidašnjem poticaju, uplivu i planetarnoj vladavini Zapada ne samo u muslimanskom svijetu, već i u globalnim kontekstima.

Kao da Tarik Kulenović sugerira da je politički islam reaktivna (ne reakcionarna, ne nazadnjačka!) pojava, odnosno 'reaktivni fenomen' koji je postao i (na)došao kao odgovor Zapadu od mnogih muslimanskih ličnosti i društava, te jednako tako i reakcija/odgovor od nekih muslimanskih država kojima vlada nekoji od izraza političkog islama.

Cijela se knjiga može razložno čitati kao povijest političkih silnica i opredjeljenja tokom XIX i XX stoljeća (te mjestimice i ranije) na relacijama:
a) propast velikih muslimanskih halifata/carstava,
b) uspon Zapada,
c) uspon komunizma u Kini i Rusiji, i
d) uspon islamističke ideologije u zemljama tradicionalnog islama.

***

Tarik Kulenović rođen je 1969. godine u Zagrebu. Diplo­mirao je i magistrirao sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakultetu političkih znanosti istog sveučilišta doktorirao je politologiju. Naslov njegove disertacije je «Politički islam i transformacija muslimanskih društava».Bavi se istraživanjima različitih pojavnosti islama u modernom dobu. Autor je više znanstvenih, stručnih i publicističkih radova iz tog područja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –