Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Bilić

Koji film sad vrtiš u glavi

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 06/2008.
  • 196 str., meki uvez
  • ISBN 978953201 8455
  • Cijena: 110.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Koji film sad vrtiš u glavi? - upitao je on.
Naš! - odgovorila je Roza.

Vrlo duhovit roman koji podsjeća na neku otkačenu mješavinu "Enciklopedije mrtvih" i "Štefice Cvek u raljama života". Isprepliću se dvije priče, zagrebačka i bosanska. Dosljedno je građen od početka kao groteska: od prve scene na sprovodu i posla glavnog lika Roze Herceg, do nečega što bi se moglo nazvati nježna groteska, a obuhvaća roman o životu Ivana Buce Andrića, jednog vrlo mršavog Bosanca, i njegovu tragičnu, smiješnu i nježnu ljubavnu priču. Duhovit, s dobrim dijalozima, vrlo osmišljen, ovaj je roman užitak za čitanje. (Zoran Ferić)

"Priznaj da je super ideja" - reći će negdje pri samom kraju romana Stjepan Filipović iznenađenoj  Rozi. Roman "Koji film sad vrtiš u glavi", duhovit je i žalostan, lepršav i mramoran, sladak kao lubenica u kolovozu i gorak kao kava bez šećera. Može se čitati i s ozbiljnim kritičarskim dioptrijama i s ružičastim naočalama čitatelja koji se žele samo ugodno zabaviti. Velike teme i ozbiljne indicije o filmu i umjetnosti njegova autorica unosi lakoćom. Ona je pažljivo odgledala i zbiljske ljude o kakvima u tekstu pripovijeda, ona je, a što je možda i najvažnije, uspjela priču u svoj njenoj jednostavnosti učiniti strukturalno zanimljivom i sadržajno neočekivanom.
Super ideja, ponavljam kao urednica i već čujem čitatelje kako se međusobno zavode Stjepanovom rečenicom - Priznaj da je super...
(Julijana Matanović)

Više o knjizi: Koji film sad vrtiš u glavi (Jagna Pogačnik)

***

Sanja Bilić (1973) je filmska i TV redateljica. Režirala i sudjelovala u kazališnim projektima HNK Split i Gavelli. Napisala je libretto za operu "Die Todesbrücke", kojom je otvoren Ruhr Trienalle, Gelsenkirchen 2005.

Režirala i napisala scenarije za više dokumentarno-igranih filmova za HRT, među ostalim o pastoralnom pohodu Ivana Pavla II. Sarajevu "Papa u gradu atentata", o problemu razminiranja "Daj, razminiraj!", te "Život (ne) bih mijenjao". Trenutačno priprema prvi dugometražni film "Pao mi kamen sa srca".

Po zvanju filmska i tv redateljica. Rođena u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završila u Splitu. Piše prozu, poeziju, drame i scenarije.
Objavila:
-Koji film sad vrtiš u glavi, roman, (VBZ), svibanj 2008. -Ljubi, ubi, ljubi, roman (Profil), svibanj 2010.
U pripremi:
-Imamo još 5 minuta (Profil), svibanj 2012.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Najava • 25.03.2009.

Sanja Bilić u Ribooku

Najava • 14.11.2008.

Subota na Interliberu

– Pretraži sve knjige –