Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Radovan Radonjić

Montenegro: De Te Fabula Naratur : (priča o Crnoj Gori)

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske
  • 07/2008.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789532600667
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovo je priča o Crnoj Gori: nastavak autorove priče, koja traje posljednjih desetak godina. O karakteru i intenzitetu te priče, fokusirane uglavnom na crnogorsko državno pitanje, svjedoče njegove knjige: „Aporije socijalizma" (1996), „Tranzicije" (1998), „Crnogorska enigma" (2002) i „Politička misao u Crnoj Gori" (2006).

Izbor tekstova sadržanih u ovoj knjizi izvršen je po kriterijima historijske i teorijske aktualnosti i važnosti. Prva tematska cjelina, "Lomovi i prelomi", obuhvaća tekstove posvećene dominantnim sadržajima crnogorske političke misli u tzv. prijelomnim godinama. Tekstovi svjedoče o potrebi da se potpunijim i dubljim objašnjenjem nekih od "prelomnih tačaka" u crnogorskoj novijoj historiji učini korak dalje u razumijevanju problema i proturječnosti kroz koje je Crna Gora prolazila u rješavanju svog nacionalnog i državnog pitanja.

Druga tematska cjelina, "Izazovi i iskušenja", obuhvaća tekstove posvećene crnogorskoj društvenoj stvarnosti uoči i nakon majskog referenduma. U njima je sadržana priča o Crnoj Gori u međunarodnim odnosima kao priča o životnoj potrebi te male države da cjelokupnim svojim djelovanjem dokaže svijetu smisao svog postojanja kao nezavisne i međunarodno priznate države. Kao i da svoju novu međunarodnu poziciju iskoristi za brži ekonomski, politički i društveni razvoj, koji će se temeljiti na daljnjoj afirmaciji njenih autentičnih vrijednosti i potreba i biti sukladan suvremenim evropskim i svjetskim kriterijima i standardima.

Treća tematska cjelina, "Okviri i portreti", obuhvaća tekstove posvećene najprije prikazu nekih okolnosti u kojima se odvijala ili se još odvija bitka za afirmaciju i implementaciju crnogorske nacionalne i državne ideje, a potom i nekim ličnostima koje su vrijeme u kome su živjele obilježile nečim što - kao opomena ili putokaz - i dalje ima značaj za taj proces. Riječ je o pet svojevrsnih političko-etičkih portreta ličnosti iz crnogorske odnosno jugoslavenske prošlosti, iz čijeg se čina i učinka, ili pak iz načina na koji se o njima priča i piše, može mnogo naučiti (Šćepan Mali, Kostadin-Sula Radulović, Josip Broz Tito, Novica Cerović, Gavro Vuković).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –