Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gajto Gazdanov

Povijest jednog putovanja

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Irena Lukšić
  • 11/2008.
  • 152 str., meki uvez
  • ISBN 9789532600773
  • Cijena: 100.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Život ruskoga pisca Gajta Gazdanova višestruko su, stvarno i simbolički, obilježila putovanja: prvo je u najranijem djetinjstvu s obitelji otputovao u daleki Sibir, gdje je otac dobio posao. Potom se obitelj nakratko skrasila u Peterburgu da bi zatim uslijedila putovanja, preseljenja i egzil na zapad: Peterburg, pa Minsk, Brjansk, Smolensk, ljeti pak Kavkaz (Gazdanovi su podrijetlom iz Osetije), pa Harkov, Istanbul, Sofija, Pariz, München...

Ta premještanja u prostoru neprestano izbijaju iz njegovih tekstova kao mirisi trave, cvijeća i zemlje, kao slike vodom bogatih rijeka, kao sjetna razmišljanja i nemirni snovi da bi naposljetku postala pogled na svijet i prepoznatljiv umjetnički rukopis.

Kratki roman "Povijest jednog putovanja" (Istorija odnogo putešestvija, 1938) putovanje je realizirano umjetničkim postupkom. Djelo se pojavilo nekoliko godina nakon famozne "Večeri kod Claire" kad su svi očekivali čudo. Međutim, očekivanog čuda nije bilo. Roman je bio nešto drugo. Pred čitatelje je došao smiren tekst, kompozicijski kompaktan i zaokružen, ali eklektičan, sastavljen od niza malih priča.

Dok se u "Večeri kod Claire" sve strastveno kovitlalo prema izvoru "vječne ženstvenosti", tj. prema neodoljivoj Claire, u "Povijesti jednog putovanja" takvo "jako" narativno središte ne postoji. Ovdje glavni lik Volodja, piščev alter ego, putuje morem i kopnom, sjećanjima, slutnjama i razmišljanjima spajajući u jednu veliku priču više samostalnih cjelina. Priče povezuju Volodjina razmišljanja o ljudskim naravima i ambijentima, zapravo - pravi mali eseji o svijetu kroz koji junak hrabro kroči.

"Povijest jednog putovanja" kritika inače smatra najboljim Gazdanovljevim djelom.

***
Gajto (Georgij Ivanovič) Gazdanov rođen je 1903. godine u Sankt Peterburgu. Nakon godinu dana ratovanja na strani "bijelih" povukao se na jug Rusije, odakle ga je put vodio u Istanbul, a potom u Sofiju.i Pariz. U francuskoj metropoli radio je uglavnom kao noćni taksist. Godine 1953. pozvan je za stalnog suradnika na radio-stanicu Sloboda u München, gdje je radio sve do smrti 1971. godine.

Gazdanov se u književnosti proslavio romanom "Večer kod Claire" (Večer u Kler, 1930), koji je i kritika i publika vrlo dobro primila. Ostala djela dugo su bila u sjeni ovog velikog bestselera ruske emigrantske literature: radi se poglavito o romanima "Povijest jednog putovanja", "Noćni putovi" (Nočnye dorogi, 1952), "Buđenje" (Probuždenie, 1953/1954), "Duh Aleksandra Volfa" (Prizrak Aleksandra Vol’fa, 1948) i "Evelina i njeni prijatelji" (Evelina i ee druz'ja, 1968-1971). Danas su sva autorova djela dostupna u tiskanom i elektroničkom obliku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –