Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Moussa Nabati

Sreća ili Kako biti svoj

  • Nakladnik: Alfa
  • Prijevod: Ivo Klarić
  • 11/2008.
  • 334 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532970210
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sreća dolazi iz nas samih. Ona predstavlja spremnost, unutarnju psihičku moć. Njezin je korijen u izvanrednom, ali tako jednostavnom osjećanju postojanja, u neizrecivoj sigurnosti da si živ i potpun u svom stvarnom tijelu. Sreća se nalazi u zadovoljstvu življenja, u težnji i žudnji da postojiš, živ medu živima, a ne u užitcima života.

Kroz brojna svjedočanstva i primjere autor pokazuje kako jedina istinska prepreka koja sprječava odraslu osobu u uživanju u sreći proizlazi iz njezine teškoće da se usudi biti ona sama. Glavni razlog leži u često nesvjesnoj depresiji koja uznemiruje njezino unutarnje dijete. Ona se zbog toga smatra krivom i nedostojnom da bude sretna.

Biti svoj znači moći osjetiti, misliti, odabirati, željeti, odlučivati, izražavati se u vlastito ime, za vlastit račun, sa svog istinskog položaja, svjestan svojeg uloga i odgovornosti u svemu tome. Ali kako taj 'biti svoj' stiže na svoje mjesto? Što pogoduje ili sputava njegov sretan razvoj?

Biti svoj ne sastoji se u tome, kako neki misle, da "činiš ono što hoćeš", slobodno, oslobođen svake dužnosti, svakog ograničenja, svakog osjećaja krivnje, ne vodeći računa o volji drugoga. To još manje znači postaviti se u središte svijeta, bez povezanosti s bilo čime, prekinuti sa svojim korijenima, svojim prethodnicima, svojom zemljom, svojom vjerom, ukratko, sa svime što se nije moglo slobodno izabrati.

Biti svoj znači voljeti sebe, prihvaćati sebe, poštovati sebe kakav si u stvarnosti, u svom tijelu, sa svojim godinama, svojim spolom, uživati naročito u odijeljenom, diferenciranom, autonomnom psihičkom životu, oslobođenom brkanja identiteta, položaja i funkcija kao i parazitskih ovisnosti. Kad si svoj, nisi zatočen ni uključen u psihički život drugih, iako si s njima u vezi i razmjeni, uz poštivanje razlika i odstojanja.

Životna energija uspijeva slobodno kolati kroz našu duševnost kao rijeka koja natapa biljke unutarnjega vrta, zaštićena od škodljivih krajnosti, nadraživanja ili depresije. Biti svoj znači zrno, a sreća znači slamu. Dok njegujemo zrno, ma što da se dogodi, povećat će se sreća.

Odrasla osoba ne treba ništa posebno - ni vježbe, ni dijete, ni "recepte" - da bi pronašla sreću; samo izmirenje s vlastitom poviješću moći će je približiti.

***

Moussa Nabati jest psihoanalist, terapeut i doktor psihologije na Pariškom sveučilištu. Autor je brojnih djela, od kojih knjige “Depresija: bolest ili šansa?” (Alfa, 2006.). Za ovu je knjigu 2007. dobio francusku nagradu za najbolju knjigu s područja psihologije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –