Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Helen Fisher

Zašto volimo : Narav i kemija romantične ljubavi

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Radha Rojc-Belčec
  • 10/2005.
  • 276, meki uvez
  • ISBN 9532015035
  • Cijena: 140.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Iskustvo romantične ljubavi kojeg prate oduševljenje, promjene raspoloženja, nedostatak potrebe za snom i opsjednutost zajedničko je svim povijesnim razdobljima, zemljopisnim širinama i spolovima. Do danas su naše razumijevanje ljubavi uvelike oblikovali mudrost pjesnika, anegdote o zaljubljenima, promatranja psihologa i sanjarenja glazbenika slomljenog srca.

U knjizi "Zašto volimo" Helen Fisher pruža novi uvid u ovu univerzalnu pojavu koji se temelji na njezinom inovativnom znanstvenom istraživanju. S ekipom znanstvenika ona je snimala mozak strastveno zaljubljenih ljudi pa je sa svojim kolegama konačno dokazala ono što su psiholozi samo pretpostavljali: kad se zaljubite, posebna područja mozga "se osvijetle". Koristeći se tim podacima autorica zaključuje da su milijuni godina evolucije u naš mozak utisnuli romantičnu strast. Nije riječ o emociji, nego o porivu jakom kao glad.

U ovom djelu koje se bavi jednim od naših najosnovnijih poriva, Helen Fisher razotkriva što točno doživljavate kad se zaljubite, zašto odabirete jednu, a ne neku drugu osobu te kako romantična ljubav u biološkom smislu utječu na vaš seksualni poriv i osjećaje privrženosti prema partneru. Autorica dokazuje da sve životinje osjećaju romantičnu privlačnost i da ljubav na prvi pogled postoji. Također govori o razlikama muškog i ženskog mozga i kako one utječu na oblik ljubavi. Na kraju daje konkretne prijedloge o tome kako možemo kontrolirati tu drevnu strast.

Helen Fisher, doktorica društvenih znanosti, jedna je od najistaknutijih američkih antropologinja. Prije no što je postala istraživački profesor na sveučilištu Rutgers radila je kao suradnik za istraživanja u Američkom muzeju prirodne povijesti u New Yorku. Dr. Fisher se bavila obuhvatnim istraživanjem evolucije, izražavanja i kemije ljubavi. Njezine dvije najnovije knjige, "Prvi seks" ("The First Sex") i "Anatomija ljubavi" ("Anatomy of Love") bile su na popisu najzapaženijih knjiga "The New York Timesa".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –