Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Linn Ullmann

Zvijezda padalica

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Marina Filipović-Marinshe
  • 03/2009.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532207750
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Zvijezda padalica", drugi je roman Linn Ullman, objavljen 2001. koji je privukao znatniju pozornost književne i kritičke publike. Linn Ullmann kći je slavnoga glumačko-redateljskog para, norveške glumice Liv Ullmann i švedskoga redatelja Ingmara Bergmana od kojih je nedvojbeno naslijedila dar za gracioznu minimalističku umjetničku izvedbu.

"Zvijezda padalica" roman je uokviren ključnom scenom mlade žene, Stelle (engleski prijevod stoga nosi naslov Stella Descending) koja balansira na rubu krova jedne visoke zgrade. I pada. Da li se okliznula? Da li je pala slučajno ili je namjerno zakoračila u prostor dubine? Da li ju je gurnuo njezin partner Martin, čija je blizina na krovu zakrivena Stellinom haljinom koja pleše na vjetru? Hotimice ili nehotice? Da li uopće? To su pitanja koja vode pripovijedanje u "Zvijezdi padalici", pripovijedanje razlomljeno u niz pojedinačnih glasova likova koji su pripadni bilo Stellinu životu, bilo njezinoj smrti.

Pripovjednu strukturu "Zvijezde padalice" kritičari uspoređuju s otvorenom logikom jazz improvizacije: izmjenjuju se dulje i kraće fraze, odnosno, dulji i kraći fragmenti teksta, uvijek fokalizirani kroz jedan od likova. I takvim pripovijedanjem oblikuje se mreža odnosa likova koji zacrtavaju suvremeno skandinavsko društvo i njegove ključne teme: osamljenost i otuđenost, složenost žensko-muških relacija kao i onih između roditelja i djece.

Karin Beate "Linn" Ullmann (rođ. 1966.) norveška spisateljica, novinarka i književna kritičarka, kći je slavnog švedskog kazališnog i filmskog režisera Ingmara Bergmana i norveške glumice i redateljice Liv Ullmann. Nakon djetinjstva provedenog u Norveškoj i Americi, studirala je književnost na Sveučilištu New York, a potom se vratila u Norvešku, gdje je pisala književne kritike i kolumnu za vodeće norveške novine „Aftenposten“. Autorica šest romana prevedenih na više od 30 jezika, vrlo rano stekla je status jedne od vodećih mlađih norveških spisateljica. Prvi roman, "Før du sovner", objavljen joj je 1998, potom su uslijedili romani "Når jeg er hos deg" (2001), "Nåde" (2002), za koji je dobila Norvešku nagradu čitatelja, "Et Velsigner Barn" (2005), "Det dyrebare" (2011) i "De Urolige" (Nemirni) (2015). Dobitnica je nagrade Dobloug u 2017. za cjelokupno stvaralaštvo, koju dodjeljuje Švedska akademija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –