Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kristijan Vujičić

Udruženje za mravlje igre

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 04/2009.
  • 184 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533030548
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U novom romanu Kristijana Vujičića, u kojem se isprepliću stvarnost, fantastika i satira, grad Zagreb postaje stari Jeruzalem iz vremena Isusa Krista. Na Veliki petak središtem Zagreba prolazi procesija iza koje korača Anotos, neobičan lik natprirodnih moći koji uspavljuje Zagrepčane. Tako se Zagreb na trenutke pretvara u grad koji samo podsjeća na Jeruzalem – dok njegovi uspavani pojedinci postaju novozavjetni likovi kao što su Herod Antipa i Poncije Pilat.

Ladislav Nemet, središnji lik romana i Anotosov glavni protivnik, već punih godinu dana ne spava i u svojoj sobi slika fresku. U fantastičnom svijetu ove knjige likovi na fresci počinju se kretati i prikazivati događaje koji se odvijaju na ulicama Zagreba, odnosno izmaštanog Jeruzalema.

Anotos tako i nije uspio izgraditi grad iz Kristova vremena, već u najboljem slučaju Jeruzagreb, kako ironično primjećuje Nemet. Ostaje pitanje hoće li Anotos, utjelovljenje zla i začetnik sekte nazvane Udruženje za mravlje igre, uspjeti prisiliti Ladislava Nemeta na izdaju vlastitih uvjerenja i principa.

Autor romana "Udruženje za mravlje igre" na ironičan i radikalan način proučava odnos dobra i zla te postavlja pitanje koliko naučene forme djelovanja onemogućuju čovjekovo traganje za vjerom, ljubavlju i dobrotom u samome sebi i drugima. Jer Nemet traga upravo za tim, do svojih krajnjih granica.

***

Kristijan Vujičić rođen je 13. travnja 1973. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu te diplomirao filozofiju i religiologiju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu polazi poslijediplomski studij iz područja suvremene filozofije. Napisao je dvije knjige: "Gospodin Bezimeni" (uži izbor za Nagradu Fran Galović 2007.) te u suradnji sa Željkom Špoljarom "Welcome to Croatia: doživljaji jednog turističkog vodiča" (Nagrada Kiklop 2006.).

Objavljivao je tekstove i recenzije u više časopisa za kulturu i dnevnih listova (Republika, Vjesnik). Radi u Nakladi Ljevak kao urednik. U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića uređuje i vodi tribine na kojima se obrađuju društveno-humanističke teme. Živi u Zagrebu.

Kristijan Vujičić rođen je 1973. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu te diplomirao filozofiju i religiologiju na Zagrebačkom sveučilištu. Objavljivao je prozu i recenzije u više časopisa za kulturu i dnevnih listova. Radi kao književni urednik. Već desetak godina uređuje i vodi tribine društveno-humanističke tematike pod nazivom “Paralelni svjetovi” u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Godine 2017. primio je prvu nagradu na 51. natječaju Večernjeg lista “Ranko Marinković” za kratku priču “Zid mora pasti”. Dvaput je dobio Nagradu Kiklop: 2006. za roman “Welcome to Croatia i 2014. za urednika godine.

Objavio je romane: “Welcome to Croatia: doživljaji jednog turističkog vodiča (napisan u suradnji sa Željkom Špoljarom, Nagrada Kiklop 2006.), “Gospodin Bezimeni” (uži izbor za Nagradu “Fran Galović” 2007.), “Udruženje za mravlje igre” (uži izbor za Nagradu SFERA 2009.), “Ponavljanje: zaigranost proljeća i života” (polufinalist nagrade Tportala 2012. za roman godine), “Knjiga izlazaka: Izvještaj Odjela za ćudoređe” (uži izbor za Nagradu Ksaver Šandor Gjalski 2016.), “Kad su padali zidovi” (Fraktura, 2019.), "U ime oca i sina i kćeri" (Fraktura, 2023.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –