Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Veličan

Odavde do tralala : Putovanje svilenom cestom

  • Nakladnik: Algoritam
  • 04/2009.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532208610
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Ova knjiga govori o putovanju Putem svile ili Svilenom cestom netom prije 11. rujna 2001. i o putovanju koje sam istim putem poduzeo sedam godina kasnije. Kada kažem Put svile valja imati na umu da ne postoji samo jedan put ni jedna cesta koja je povezivala Istok i Zapad, nego da je riječ o čitavoj mreži puteva kojoj su se znale samo ishodišne točke. Ovisno o situaciji u zemljama i kraljevstvima na tom putu, trgovci su pomicali trasu sjeverno ili južno. Odabrao sam južnu rutu, a zašto – ne znam! Jednu sam morao odabrati.

Svilena cesta je put koji je najviše obilježio Marko Polo. Taj brand pomogao mi je da sakupim novac za knjigu pa mu se ovim putem zahvaljujem. Inače, vjerujem da je Marko bio naturalizirani Talijan hrvatskog podrijetla iz doba dok mu je rodna Korčula bila dio Venecije. Poznat po višegodišnjim putovanjima iz Venecije na Daleki istok do Kine, u Europu je dovukao čitav niz novotarija. Osim svile, donio je barut i papir pa smo se konačno mogli ubijati kako spada i žrtve zapisivati na kvalitetnu materiju. Sve bi te kineske novotarije ostale u mraku da jedan drugi genij iz Hrvatske nekoliko stoljeća kasnije nije otkrio svjetlo. No, to je već neka druga knjiga".

Pred nama je knjiga koja je stvarna, čije je štivo pretočeno direktno iz života, iz događaja. Ako literaturu možemo uporediti sa nekim poljoprivrednim proizvodom, onda bi za ovu knjigu mogli reći da je kao maslinovo ulje, samotok, dakle da nije mukotrpno cijeđena iz piščeve inspiracije. Na ovim stranicama buja život. I to ne život nekog kućnog miša, već život avanturiste, hrabrog, upornog i istrajnog u svojoj strasti prema putovanjima. (Rambo Amadeus)

***

Boris Veličan rođen je 1977. godine. Nakon završene Nadbiskupske klasične gimnazije upisuje studij latinskog i povijesti. Već je 1999. s kolegom Markom Račanom krenuo Putovima Inka po Južnoj Americi, a nakon toga je 2000. automobilom odradio Maroko, godinu dana kasnije Kinu, 2002. Japan, a 2004. je ušao u legendu - po uzoru na starijeg Seljana Mirka, iscrpljen i izranjavan, a uporan kao mazga, za 84 dana propješačio je 2609 kilometara od Petrograda do Pariza, što je ukoričio u putopisu "Meni je svaki dan nedjelja".

Nakon završena studija produkcije na Akademiji dramske umjetnosti, radio je kao producent u Jadran filmu, a danas je zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i planira svoje sljedeće veliko putovanje.

Boris Veličan rođen je 1977. slučajno u Offenbachu u Njemačkoj. Djetinjstvo provodi u kvartu na istoku grada Zagreba, zaposlen kao ministrant u župi Svih svetih. Osim u crkvi, radio je u ciglani na slaganju paleta, kao prodavač ženskih otmjenih cipela te kao NKV radnik u Ini-Okiju. Od prve značajnije provizije na milodarima kupuje Dr. Martens i odlazi iz Sesveta u život.

Nakon završene Nadbiskupske klasične gimnazije još nekoliko godina radi različite poslove: bauštela u Njemačkoj, čistač u vrtićima, vozač direktora Svjetske banke. God. 1999. počinje putovati svijetom. Uz ostalo, pješačio je od Petrograda do Pariza, od Zagreba do Sahare, putovao skuterom do Kine i natrag, godinu dana ribario na Aljasci, na konju došao do Crnog mora. God. 2006. diplomira kao prvi diplomant produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Napisao je četiri putopisne knjige: "Meni je svaki dan nedjelja" (Algoritam, 2005.), "Odavde do tralala : Putovanje svilenom cestom" (Algoritam, 2009.), "Doma je lijepo, ali svugdje je najljepše" (Algoritam, 2011.) i Stakleni grad (V.B.Z., 2019.). Kad ne putuje, bavi se produkcijom i odgojem kćeri Marle.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –