Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Silvije Tomašević

Dvojica papa : Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

  • Nakladnik: Profil
  • 05/2009.
  • 173 str., meki uvez
  • ISBN 9789533130026
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kardinal Ratzinger bio je jedan od najbližih suradnika svojeg prethodnika Ivana Pavla II. Za poglavara Katoličke crkve izabran je 19. travnja 2005. g. U vrijeme izbora imao je 78 godina; 20 godina više nego što je imao Ivan Pavao II. kada je on izabran za papu, 1978. g.

U četiri godine svojega pontifikata Benedikt XVI. potpuno je izmijenio vrh Rimske kurije. Gotovo se nijedna osoba koju je na čelo nekoga važnog dikasterija postavio Ivan Pavao II. više ne nalazi na tome mjestu.

Pastirski štap, palij, liturgijske svečanosti... Benedikt XVI. mijenja sve što može podsjećati na držanje njegova prethodnika, a u siječnju 2009. g. donio je i kontroverznu odluku o poništenju izopćenja Lefebvreovih sljedbenika, dakle, poništio je odluku Ivana Pavla II.

U ovoj se knjizi dugogodišnji dopisnik iz Vatikana i Italije Silvije Tomašević bavi jedinstvenom i dosad još neobrađenom problematikom - razlikom između Ivana Pavia II. i Benedikta XVI.

Nastoji objasniti što povezuje, a što razdvaja dvojicu papa, toliko različitih, a istodobno jednakih te objasniti da razlike između njih nisu samo one koje se percipiraju na površini - u načinu njihova obraćanja vjernicima već i u sadržaju onoga što poručuju.

***

Silvije Tomašević rođen je 6. studenoga 1949. u Zagrebu. Za Večernji list počeo je pisati 1970. iz Rijeke, zatim iz Slavonskoga Broda, sve do 1974. kada je prešao u Vjesnik, gdje je 1975. postao i urednik. Od 1984 - 1990. kada prelazi u Slobodnu Dalmaciju, radi kao dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana. Radio je i za Hrvatski radio BBC, njemački radio Deutsche Welle te RAI International. Godine 1994. objavio je knjigu "Ivan Pavao II" koja je prevedena na još 5 jezika, a 2003 godine objavljuje knjgu "Pape kroz povijest".

Jedan je od suautora monografije "Ivan Pavao II" ( 2005 ) te knjige na talijanskome jeziku "Kardinali trećeg tisućljeća" (1999). Putovao je u papinu zrakoplovu na putovanjima Ivana Pavla II i Benedikta XVI. Trenutačno radi ko dopisnik iz Rima i Vatikana za Večernji list i HTV.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –