Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
J. M. G. Le Clézio

Afrikanac

  • Nakladnik: Disput
  • Prijevod: Marija Paprašarovski
  • 10/2009.
  • 112 str., meki uvez
  • ISBN 9789532601008
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Dugo sam maštao kako mi je majka crnkinja. Izmislio sam priču, prošlost da bih, po povratku iz Afrike, pobjegao od zbilje, u tu zemlju, u taj grad u kojem nikoga nisam poznavao, u kojem sam postao strancem. Zatim sam otkrio, kada se moj otac otišavši u mirovinu vratio živjeti s nama u Francusku, da je on Afrikanac. Bilo je to teško priznati. Trebao sam se osvrnuti unazad, ponovno započeti, pokušati shvatiti. U znak sjećanja na to, napisao sam ovu knjižicu."

Ovako počinje autobiografski roman "Afrikanac" (L'Africain, 2003) u kojem francuski nobelovac Jean-Marie Gustave Le Clézio pripovijeda o šoku koju je doživio kad se u dobi od osam godina s majkom i bratom pridružio ocu, britanskom liječniku, u Nigeriji. Tada je, veli, naučio promatrati svijet oko sebe, cijeniti druge i drukčije ljude i zauzimati se za njihov nečujni glas.

Svoj bijes protiv ugnjetavanja slabih pisac je utkao u niz djela iz rane faze da bi potom stišao gnjev i promijenio stil, za što je zaslužan drugi ključni doživljaj: amerindijanska kultura s kojom dolazi u doticaj u Meksiku 1967. Tragajući za čistoćom i ravnotežom duhovnog i tjelesnog, osjetilnog i refleksivnog, božanskog i zemaljskog, Le Clézio je nizao romane, pripovijesti, putopise, eseje, prijevode iz indijanske mitologije, biografije, ali i knjige za djecu.

Premda varljivo jednostavnim, a ipak elegantnim i poetskim stilom autor poziva čitatelje da i sami bruse intuiciju i slušaju glazbu mikrosvijeta oko sebe, tu nije riječ o meditativnoj prozi, jer kao što se punoća i cjelovitost iskazuju uvijek u novim nerješivim proturječnostima, tako se i suptilnost i provokacija prirodno sljubljuju u njegovu djelu u himnu ljepoti.

Ne čudi stoga što je Le Clézio 1994. proglašen najvećim živućim književnikom francuskog jezičnog izraza.

Roman "Afrikanac" je ključni tekst za razumijevanje njegovoga golemog opusa.

***

Jean-Marie Gustave Le Clézio rođen je u Nici 1940. Književnost je studirao u Nici, Bristolu i Londonu. Zarana opčinjen Afrikom i dalekim mauricijskim korijenima svoja je iskustva i spoznaje izložio u četrdesetak knjiga proze i eseja koje su mu 2008. donijele i Nobelovu nagradu. U Hrvatskoj je dosad izašla samo jedna njegova knjiga: "Mondo i druge priče" (prev. Z. Crnković, Zagreb 1997).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –