Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Margaret Atwood

Penelopeja

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Giga Gračan, Dora Maček
  • 11/2005.
  • 154, meki uvez s klapnama
  • ISBN 9536791722
  • Cijena: 0.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Sama dvadeset dugih godina otkako je Odisej otišao u Trojanski rat, Penelopa unatoč zlim jezicima uspijeva sačuvati kraljevstvo Itaku od propasti, podići neposlušna sina i zadržati stotinu prosaca na pristojnoj udaljenosti - sve istodobno. Kad se Odisej napokon vrati kući nakon mnogih nedaća, bitaka s čudovištima i strasti s božicama, on ubija sve njezine prosce i, zanimljivo, dvanaest njezinih sluškinja.

"Penelopeja" Margaret Atwood nastala je kao dio svjetskog projekta biblioteke Mitovi – jednog od najambicioznijih nakladničkih projekata u povijesti s idejom da se pozovu najbolji svjetski pisci da na svoj način prepričavaju tradicionalne pripovijesti na kojima počiva kultura čovječanstva.

Margaret Atvvood odlučila je pripovijedanje drevne priče povjeriti Penelopi i njezinim obješenim sluškinjama, pitajući se zašto su sluškinje bile obješene i što je Penelopa zapravo smjerala, upotrijebivši pritom svoj neiscrpni pripovjedački i pjesnički dar da udahnne Penelopi nov život i razriješi drevni misterij.

Margaret Atwood (1939) je kanadska spisateljica svjetskog ugleda. Nominirana za Međunarodnu nagradu Man Booker 2005. za iznimna međunarodna dostignuća u prozi. Atwood je autorica više od 35 proznih i poetskih djela te dobitnica brojnih nagrada, među kojima i talijanske Premio Mondale za roman "Alias Grace" te Man Booker za "Blind Assassin". Njezina su djela prevedena na više od trideset i pet jezika.

Margaret Atwood napisala je više od četrdeset djela (proza, poezija i kritički eseji), a njezine su knjige objavljene u više od trideset pet zemalja. Među njezinim romanima "The Blind Assassin" je osvojio nagradu Booker 2000. godine, a "Alias Grace" kanadsku nagradu Giller te talijansku Mondello. Posljednji njezin roman "MaddAddam" (2013.) ujedno je posljednji nastavak njezine znanstvenofantastične trilogije ("Gazela i Kosac", "Godina poplave" i "Ludi Adam").

Na festivalu knjiga u Edinburghu 2005. primila je Enlightenment Award za istaknut doprinos svjetskoj književnosti i misli. U Španjolskoj je 2008. dobila književnu nagradu Prince Asturias. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –