Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Norman Mailer

Muškarčine ne plešu

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Milena Benini
  • 11/2009.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789532520811
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Zahvaljujući svojoj zanimljivoj biografiji, ali i respektabilnoj bibliografiji, poznati američki pisac Norman Mailer (1923.-2007.) za mnoge je bio predvodnik skupine pisaca kojoj su primjerice pripadali i Truman Capote i Tom Wolfe. Mušičava književna zvijezda višak životne energije dodatno je "pojačavao" alkoholom, no to mu nije smetalo da osvoji dvije Pulitzerove i jednu Nacionalnu književnu nagradu.

Vrtoglavo je putovanje po crnoj rupi alkoholne amnezije, koje čitatelje vodi u otkrivanje tajni koje se Amerika javno pretvara da nema, a potajno pliva u njima... Mailer je i svoje najvjernije čitatelje iznenadio je 1984. romanom "Muškarčine ne plešu", mračnim putovanjem iza kulisa američkog sna, onakvim kakve je nakon njega poduzimao i David Lynch.

Problemi pisca Tima Maddena s alkoholom, marihuanom, ženama i policajcima oni su problemi s kojima se Amerika suočavala u dvadesetom stoljeću, a Mailer ih je literarno uvjerljivo opisao.

Odrastao u Brooklynu, diplomirao na Harvardu 1943. te sudjelovao u II. svj. ratu na Pacifiku. God. 1948. objavio je svoj prvi roman, "Goli i mrtvi" ("The Naked and the Dead"), koji je odmah postigao veliku popularnost i pohvale kritičara, te se smatra najboljim američkim romanom o II. svj. ratu. Sljedeće je desetljeće bilo razdoblje njegove životne i stvaralačke krize. Egocentrik, željan publiciteta u to je doba vrlo neumjereno i burno živio u bohemskoj četvrti New Yorka, Greenwich Villageu. U 1950-im i 1960-im godinama oštro je napadao američki establishment, no nije vjerovao u organizirani otpor, nego se borio kao pojedinac, javno rušeći društvene tabue i pišući nadasve šokantne i izazovne, katkad i egzaltirano "vizionarske" tekstove. Stvorio je velik opus, zaradio mnogo novca i s vremenom napustio ulogu buntovnika.

Nakon "Golih i mrtvih" i nekoliko slabije prihvaćenih romana slijedi njegov skandalozni, ali možda najznačajniji roman "Američki san" ("An American Dream", 1965).

Napisao je i više nefikcionalnih djela o događajima i ličnostima svojega doba: "Vojske noći: povijest kao roman, roman kao povijest" ("The Armies of the Night: History as a Novel, the Novel as History", 1968); "Miami i opsada Chicaga" ("Miami and the Siege of Chicago", 1968); "O vatri na Mjesecu" ("Of a Fire on the Moon", 1970); "Marylin" (1973), razmišljanja o biografiji glumice M. Monroe.

Zatim slijedi "neizmišljeni" roman "Krvnikova pjesma" ("The Executioner's Song", 1979), koji se zasniva na sudskim materijalima i Mailerovim intervjuima s višestrukim ubojicom Garyjem Gilmoreom; "Drevne večeri" ("Ancient Evenings", 1983), golemi "povijesni" roman smješten u Egipat; "Sablast bludnice" ("Harlot 's Ghost", 1991), opsežni roman o CIA-i, te "Oswaldovu priču: američki misterij" ("Oswald's Tale: An American Mystery" 1995), o ubojstvu predsjednika J. F. Kennedyja, itd.

Norman Mailer ženio se šest puta i ima devetero djece.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

Kritika • 01.12.2015.

Laurent Binet : HHhH

– Pretraži sve knjige –