Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Pisma i poruke rektora Bara, Ulcinja, Budve i Herceg-Novog

  • Nakladnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU
  • Urednik: Lovorka Čoralić, Damir Karbić
  • 12/2009.
  • 300 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531548649
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Epistolae et communicationes rectorum Dalmatiae et Albaniae Venetae / Pisma i po­ruke rektora Dalmacije i Mletačke Albanije" naslov je serije u kojoj će se u sastavu edicije "Monumenta spectantia historiam Slavorum meridionalium" u više za­sebnih knjiga sustavno objavljivati arhivski spisi iz Državnog arhiva u Mlecima (Archivio di Stato di Venezia) koji se odnose na područje istočnojadranske obale, poglavito na dijelove koji se danas nalaze u sastavu Republike Hrvatske i Repu­blike Crne Gore.

 
Područja danas u sastavu potonje države stoljećima su činila dio hrvatskog etničkog i kulturnog prostora te je njihovo uvrštavanje u ovu zbirku gradiva neophodno, nemalim dijelom i zbog izrazite zapostavljenosti problematike povijesnoga razvoja tih krajeva u hrvatskoj historiografiji.

Serija koja se ovdje započinje u prvoj knjizi sadrži spise predstavnika mle­tačke vlasti na području nekadašnje pokrajine Mletačka Albanija (Albania Veneta). U prvoj knjizi objavljuju se spisi mletačkih dužnosnika u gradovima Herceg-No­vi, Budva, Bar i Ulcinj, dočim su istovrsni spisi vezani uz glavni grad mletačke pokrajine Albanije - Kotor - zbog opsežnosti ostavljeni za jedan od sljedećih sve­zaka serije.

Navedena četiri grada imala su dijelom svoje povijesti zajednički, ali i u podužim vremenskim etapama različit povijesni razvoj. Oni su u svojim značajnim etapama povijesnoga razvoja činili sastavni dio mletačkih prekojadran­skih posjeda. U upravno-političkom smislu bili su uređeni kao i druge mletačke gradske komune, sa sličnim i mletačkoj državnopravnoj politici prilagođenim sustavom vlasti, uprave i institucija te s društvenim odnosima (patricijat - pu­čani) nalik onima u gradovima od istarskoga sjevera do albanskoga juga.

Ti gra­dovi uglavnom nemaju sačuvane vlastite arhive iz vremena mletačke vlasti te je istraživanje arhivskih dokumenata iz pismohrana razasutih diljem europskih zemalja i gradova prijeko potrebno kako bi se njihova povijest u nave­denom razdoblju što potpunije i egzaktnije utvrdila. Serija Epistolae et communica­tiones rectorum Dalmatiae et Albaniae Vcnetae upravo je i iz tog razloga, zbog svoje zaokruženosti i cjelovitosti, odabrana kao jedna od prvih prezentacija cjelovite arhivske građe koja se odnosi na prošlost tih krajeva.

Spisi predstavnika mletačke vlasti za gradove Herceg-Novi, Budvu, Bar i Ul­cinj pohranjeni su u sklopu fonda Capi del Consiglio de' Dieci: Lettere di Rettori e di altre cariche u svežnjevima (bustama) 275 (Herceg-Novi), 274 (Budva i Bar) i 278 (Ulcinj). Unutar tih svežnjeva pohranjeni su i spisi koji se odnose i na druge gra­dove duž istočnojadranske obale, a stoga je folijacija dokumenata izravno ovisna o rasporedu (fizičkom slaganju) spisa unutar svakog svežnja.

Vremensko razdoblje koje pokrivaju spisi koji se ovdje objavljuju sukladno je razdoblju mletačke vlasti nad ovim krajevima. Slično tome, i sadržaj dokumenata za svaki pojedini grad sadrži, uz brojna zajednička obilježja s ostalima, specifič­nosti određene konkretnom onodobnom političkom, društvenom i vojnom situa­cijom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –