Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nova hrvatska lokalna i regionalna samouprava : Okrugli stol održan 23. i 24. ožujka 2010. u palači HAZU u Zagrebu

  • Nakladnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU
  • Urednik: Jakša Barbić
  • 11/2010.
  • 468 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531549325
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Jedanaesta knjiga nakladničkog niza Modernizacija prava sadržava, po uzoru na deset objavljenih prije nje, petnaest uvodnih izlaganja i raspravu s okruglog stola Nova hrvatska lokalna i regionalna samouprava koji je Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti odr­žalo 23. i 24. ožujka 2010. u palači Akademije u Zagrebu. Ova je knjiga stoga nasta­vak djelovanja Akademije na znanstvenoj obradi aktualnih tema hrvatskog društva.

Akademija je svjesna potrebe da se u ovo kritično vrijeme uključi u raspravu o svemu što je potrebno za određenje smjera razvoja hrvatskog društva. Nije tu riječ samo o doprinosu popravljanju trenutnog stanja u zemlji nego i o tome da se dade vizija njezine budućnosti. Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vlada­vinu prava na svom je području djelovanja do sada razmotrilo jedanaest najaktual-nijih društvenih tema i o tome objavilo deset knjiga, dok jedanaestu ovime daje na uvid znanstvenoj i stručnoj javnosti.

Izbor tema bio je takav da se o svakoj od njih raspravljalo u vrijeme kad je bila najaktualnija kako bi se na vrijeme pomoglo da se u društvu zauzme meritoran stav o odlukama koje treba donijeti. O tome očito govore naslovi objavljenih knjiga koji odgovaraju temama održanih okruglih stolova: Stra­tegija reforme pravosudnog sustava, Reforma hrvatske državne uprave, Nacionalni program suzbijanja korupcije, Reforma upravnog sudstva i upravnog postupanja, Reforma pravnog obrazovanja, Modernizacija hrvatskog stvarnog prava, Pristupanje Republike Hrvatske Eu­ropskoj uniji: ograničenje suverenosti i afirmacija državnosti, Građanskopravna odgovornost u medicini, Hrvatska država i uprava te Hrvatsko ustavno sudovanje.


To vrijedi i za temu okruglog stola s kojeg je potekla ova knjiga. Uređenje lokalne i regionalne samouprave prvorazredno je društveno pitanje svugdje, pa tako i u nas. Reforme na tom području stalne su i izučavanje poredbenih iskustava omogućuje da se utvrde i vrednuju suvremena kretanja u svijetu. One pokazuju da su i zemlje koje su desetljećima, pa i dulje, njegovale neki svoj ustaljeni sustav teritorijalne po­djele postale svjesne potrebe za promjenom, pa je u skladu s time i provode. Svijest o potrebi da se na području lokalne i regionalne samouprave u nas moraju provesti temeljite promjene potakla je okupljanje znanstvenika i praktičara koji u nas o tome imaju što reći.

Kako je Akademijino Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosu­đe i vladavinu prava već postalo ustaljeni forum za raspravljanje važnih društvenih pitanja, bilo je logično da je okupilo naše najistaknutije znanstvenike i praktičare koji, na temelju svojih znanstvenih istraživanja i iskustava iz prakse, imaju što reći o toj, ne samo u nas nego i inače, iznimno važnoj društvenoj temi. Cilj provedene rasprave ispunjen je. Na okruglom stolu sustavno su obrađena iskustva drugih koji su na tom području postigli zavidne rezultate i usporedilo ih se s našom samou­pravom, na temelju čega su se iskristalizirala moguća mjerila za uspostavu nove hrvatske samouprave.

Samouprava je raspravljena s raznih motrišta u namjeri da se onome tko treba odlučiti o novoj hrvatskoj samoupravi dade valjana osnova za donošenje ispravne odluke o prijeko potrebnim promjenama. U ovoj će knjizi za to naći valjane razloge. Utvrđeno sadašnje stanje u nas, uz smjernice naznačene u ovoj knjizi, bit će dobra osnova za donošenje političke odluke o budućem samoupravnom ustroju zemlje primjenom široko usvojenog načela supsidijarnosti kad je riječ o podjeli ovlasti u državi koja želi reformirati sustav javnog upravljanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –