Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Bilten Razreda za tehničke znanosti : br. 2, 2010.

  • Nakladnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU
  • 04/2010.
  • 76 str.,
  • ISBN 97713316818
  • Cijena: 5.31 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sadržaj:


Žarko Olujić: "Kemijsko inženjerstvo - Izazovi budućnosti"

Sažetak

Tijekom prošlog stoljeća kemijskoinženjerska struka u industrijski razvijenim zemljama uzdigla se do glavnog pokretača ekonomskog rasta, najprije na području velikotonažnih, a potom i malotonažnih procesnih industrija. Nažalost, tehnološki napredak, koji uz profit poduzetnima donosi i opću dobrobit, ima i svo­ju tamnu stranu. Bešćutnim iscrpljivanjem prirodnih resursa i zagađivanjem oko­liša stvoreni su novi, za ljudski rod ozbiljni globalni problemi, ujedno i tehnološ­ki izazovi, na koje, u kontekstu društvenih i tržišnih potreba održivog razvitka, prave odgovore valja tražiti sustavskim inženjerskim pristupom.

Poseban izazov za kemijske inženjere proizlazi iz potrebe, nametnute globalnom ekonomskom konkurentnošću, da se skrati vrijeme od otkrića do komercijalnog proizvoda, tj. da se "molekulu što brže pretvori u novac". To se nastoji ostvariti djelotvornim povezivanjem dizajna proizvoda i procesa, pri čemu je povećanje mjerila (scale-up) i dalje kritičan korak.

Za kemijske inženjere, tradicionalno dobro smještene u sredini "kemijskog opskrbnog lanca", to podrazumijeva neminovnost širenja područja stručnog znanja na više i na niže u veličinskom i vremenskom mjerilu te intenzivnu interakciju s kompatibilnim znanstvenim disciplinama (nova granična područja) na svim razinama djelovanja. Kako će se to i u kojoj mjeri ugraditi u sadržaje odgovarajućih studija, ovisi o mnogočemu. U Hrvatskoj bi napokon valjalo shvatiti da je kemijskoinženjerska struka iznimno važna za vlastiti eko­nomski razvoj i konkurentnost te da se jedino u uvjetima međunarodne uspo­redbe mogu razvijati adekvatna znanja i kompetencije.

U ovom radu predstavlja se autorovo viđenje trendova u razvoju kemijskoinženjerske struke i procesnih tehnologija, s naglaskom na događaje posljednjih petnaestak godina obilježene vrlo brzim i korjenitim promjenama nametnutim globalizacijskom utrkom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –