Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zbornik radova

Mijo Mirković 1898. - 1963. : Zbornik radova

  • Nakladnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU
  • Urednik: Vladimir Stipetić
  • 08/2010.
  • 220 str., meki uvez
  • ISBN 97895331549165
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbornik radova posvećen životu i radu Mije Mirkovića - Mate Balote.


Sadržaj:

Milan Moguš: Proslov

Vladimir Stipetić: Ekonomsko djelo akademika Mije Mirkovića

Petar Strčić: Mijo Mirković i povijest

Mirko Urošević i Nataša Urošević: Mijo Mirković - novinar, publicist i književnik

Ante Mirković: Bibliografija Mije Mirkovića - Mate Balote i bibliografija radova o njemu


***

Mijo Mirković, poznat i po svom književnom pseudonimu Mate Balota, rođen je u Rakalju 28. rujna 1898., a umro je u Zagrebu 17. veljače 1963.

Studirao je filozofiju, ekonomiju i društvene znanosti u Berlinu i Frankfurtu na Majni, gdje je doktorirao 1923. Između dva rata biran je za docenta na Pravnom fakultetu u Subotici, postaje i profesor Visoke ekonomsko-komercijalne škole u Beogradu, a od 1945. do smrti Balota je redovni profesor Visoke ekonomsko-komercijalne škole, poslije Ekonomskog fakulteta, u Zagrebu.

Objavio je velik broj knjiga, znanstvenih rasprava i članaka iz područja ekonomike narodne privrede, planiranja, ekonomike, agrara, teorije unutarnje i vanjske trgovine i hrvatske kulturne povijesti, od kojih su mnoge pionirski radovi u pojedinim znanstvenim disciplinama.

Pod pseudonimom Mate Balota objavio je zbirku pjesama na čakavštini "Dragi kamen" (1938), roman "Tijesna zemlja" (1946), kronike: "Stara Pazinska gimnazija" (1950), "Puna je Pula" (1954), znanstvene monografije: "Flacius" (1938), "Matija Vlačić Ilirik" (1960). Dok mu je poezija  vezana uz istarskog čovjeka i zemlju sa snažnim socijalnim tonom, proza mu je tradicionalna, dok njegovi znanstveni radovi odišu pozitivizmom ali i mnogim osobnim interpretacijama.

*** opširnije na portalu Labin.com

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –