Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Zbornik za narodni život i običaje : Knjiga 55

  • Nakladnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU
  • Urednik: Tanja Perić-Polonijo
  • 11/2010.
  • 656 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789531549318
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Zbornik za narodni život i običaje", nakon dulje stanke, ponovo izlazi. Knjiga br. 55 koja umnogome se razlikuje od prethodnih u tom dugom nizu pojavljivanja Zbornika od 1896. godine.

U Odsjeku za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2002. godine odvija se suradnički znanstvenoistraživački projekt Akademije i Instituta za etnologiju i folkloristiku pod nazivom: Etnološka i folkloristička građa HAZU: zaštita/obrada i kritičko objavljivanje. Voditeljica projekta je akademkinja Maja Bošković-Stulli, a suradnici su: nedavno preminuli akademik Jerko Bezić, znanstvene savjetnice Instituta dr. sc. Jadranka Grbič i dr. sc. Tanja Perić-Polonijo (koordinatorica projekta), znanstveni novaci Jakša Primorac, Ivana Polonijo i Luka Sešo te stručna suradnica Odsjeka za etnologiju HAZU Klementina Batina.

Temelj ovog projekta jest čuvanje, zaštita i obrada građe u arhivskoj zbirci Odsjeka za etnologiju HAZU, njihovo etnološko, folklorističko i povijesno proučavanje te kritičko objavljivanje građe u dvjema serijskim publikacijama: "Zborniku za narodni život i običaje" u izdanju Akademije i "Hrvatskim narodnim pjesmama" u izdanju Matice hrvatske.

U godinama o kojima je riječ (od 2002.) u Akademijinu Odsjeku za etnologiju već spomenuti znanstveni novaci Jakša Primorac, Luka Sešo, Ivana Polonijo i znanstvena novakinja Instituta za etnologiju i folkloristiku Jelena Marković te stručna suradnica Odsjeka Klementina Batina radili su na detaljnoj obradi i izradi računalne baze podataka za svaku kategoriju (rukopisne zbirke Matice hrvatske, Stare i Nove zbirke ONZO-a, korespondencija, fotografije, kazala).

Priređena je za tisak ova, 55. knjiga "Zbornika za narodni život i običaje" u kojoj se objavljuje cjelokupna građa, opremljena uvodom Jakše Primorca, predgovorom Klementine Batina o metodama rada u izradi baze podataka, cjelokupnom bazom, kazalima i reprintom Radićeve "Osnove" te Matičinih "Poziva" na skupljanje građe.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –