Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zrinka Paladino

Lavoslav Horvat : Kontekstualni ambijentalizam i moderna

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Nakladnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU
  • Nakladnik: Hrvatski muzej arhitekture
  • 06/2013.
  • 360 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena: 46.32 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedan od najvažnijih predstavnika moderne hrvatske arhitekture dvadesetog stoljeća dobio je zasluženu monografiju: Akademik Lavoslav Horvat arhitektonskom je djelatnošću uvjerljivo obilježio hrvatsku arhitekturu dvadesetoga stoljeća i u njezinoj je povijesti ostvario jedan od opsežnijih i značajnijih opusa, a Zrinka Paladino u ovoj monografiji kronološki prikazuje njegov život i cjelokupno djelo. 


Akademik Lavoslav Horvat rođen je 27. rujna 1901. godine u Varaždinskim Toplicama, a nakon završene graditeljske tehničke srednje škole u Zagrebu i trogodišnje prakse u arhitektonskom ateljeu Rudolfa Lubynskog, upisao je Školu za arhitekturu profesora Drage Iblera u Kraljevskoj umjetničkoj akademiji. Za vrijeme studija, samostalno ili u koautorstvu s arhitektom Haroldom Bilinićem ostvario je i brojna djela za dva utjecajna investitora, Ivana Meštrovića i Božu Banca, za kojeg je napravio i impresivnu palaču Banac na dubrovačkim Pločama. U skupinu prepoznatljivih Horvatovih ostvarenja obilježenih duhom tradicije i skladno uklopljenih u zadani okoliš ubrajamo i obimnu Horvatovu arhitekturu u Dalmaciji. Crkva Gospe od Zdravlja na Dobrom u Splitu vjerojatno je najpoznatije Horvatovo splitsko djelo, koje se opravdano smješta u sam vrh suvremenih hrvatskih sakralnih ostvarenja.

Brojnost i valjanost Horvatovih industrijskih projekata i ostvarenja je neupitno presedan u našoj arhitektonskoj povijesti, u kojoj Tvornica vagona, strojeva i mostova "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, Tvornica prediva i konca "Dalmatinka" u Sinju, te Tvornica električnih žarulja "TEŽ" u Zagrebu predstavljaju značajnu hrvatsku modernu arhitekturu socijalizma 1950-ih i 1960-ih godina. Uz njih vežemo i ostvarenja čak četiri hidroelektrane u zemlji te jedne u inozemstvu, a Horvatovoj je hidroelektrani "Zakučac" pokraj Omiša, kao najvrjednijem arhitektonskom ostvarenju u 1962. godini na području Hrvatske, čak bila dodijeljena godišnja nagrada "Viktor Kovačić".

 

Lavoslav Horvat se kvalitetom velebnih poratnih ostvarenja, poput dugotrajno projektiranog reprezentativnog hotela "Jugoslavija" u Novom Beogradu ili Savezne industrijske komore na beogradskim Terazijama, dokazao i izvan granica Hrvatske. Dobitnik je najprestižnijih stručnih priznanja i nagrada. Nagradom grada Zagreba nagrađen je 1965. godine, a iste godine mu je dodijeljena i Povelja zaslužnog člana Saveza arhitekata Hrvatske za značajan rad odrađen nakon završetka Drugog svjetskog rata. U Zagrebu mu je 1971. godine dodijeljena nagrada "Vladimir Nazor", a 1974. godine i nagrada „Viktor Kovačić“ za životno djelo, čime je uvršten u malobrojni krug arhitektonskih velikana u našoj zemlji, laureata obiju najznačajnijih stručnih nagrada.


***

Zrinka Paladino rođena je 31. prosinca 1972. godine u Splitu. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u Zagrebu, a 1997. godine diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od siječnja 2010. godine zaposlena je na mjestu zamjenice pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u Zagrebu. Nakon dovršenog poslijediplomskog doktorskog studija povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 24. siječnja 2011. godine obranila je doktorski rad pod naslovom Lavoslav Horvat: Arhitektonsko djelo 1922.-1977. te je stekla akademski stupanj doktora humanističkih znanosti.

 

U svibnju 2012. godine imenovana je Članicom Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti idejnog projekta u Gradu Zagrebu, od veljače 2013. članica je uredništva Godišnjaka zaštite spomenika kulture Hrvatske Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, te je od travnja 2013. godine imenovana i članicom Odbora Ministarstva kulture Republike Hrvatske za dodjelu nagrade Vicko Andrić. Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova, te je aktivnom sudionicom stručnih skupova s područja povijesti hrvatske arhitekture, a posebno zaštite hrvatske graditeljske baštine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –