Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Međunarodna kolonija mladih Ernestinovo : 2003. - 2008. : zbornik radova znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem

Malo je prigoda u kojima se na tako dubok i kreativan način susreću i prozirniju znanost i umjetnost, kao što se to dogodilo na znanstvenom skupu "Međunarodna kolonija mladih, Ernestinovo 2003 - 2008." Dvodnevni program skupa promovirao je otvorenu komunikaciju, interakciju i suradnju koja oslobađa i razvija stvaralačke potencijale.

Naime, nije riječ samo o tradicionalnoj umjetničkoj, kiparskoj radionici i sustavnom izlaganju prispjelih radova znanstvenika u sklopu kolonije nego i o iz­vornoj, izrazito kreativnoj sintezi koja, budi nam dopušteno reći, podiže znanstvene horizonte do novih razina, prepoznatljivih svakom umjetniku, učitelju, odgojitelju, roditelju i djetetu.

Predstavljeni/objavljeni radovi bili su prezentirani kroz zgusnuta predavanja, s mnogo informacija dobro povezanih u suvisle cjeline. Takav integrativni pristup plod je uspješnog nastojanja autora da izađu iz okvira svojih predmeta/modula (hrvatski jezik, glazbena, likovna tjelesno-zdravstvena kultura, strani jezik, geografija, obra­zovanje odraslih, učenici s osobitim potrebama, cjeloživotno učenje, književni put­opisi, waldorfska pedagogija, art-terapija ili terapija umjetnošću...) prezentirajući suvremene teme i nove istraživačke spoznaje na kreativan način koji omogućuje međupredmetnu korelaciju na spontan, zanimljiv i životno prepoznatljiv način.

Glazba, ples (euritmija - kiparenje prostora), likovna i filmska kultura neprekid­no su intervenirale u međuodnos osobe i okoline, odnosno osobe i situacije u kojoj se ona nalazi. Da bismo shvatili prirodu takva međuodnosa, njegovu interkulturalnost i međukulturalnost, dovoljno je kazati da su autori spontanom suradnjom, bez obzi­ra iz koje sredine ili države dolazili, gradili i razvijali ekologiju djeteta, pronalazili kreativne poveznice znanosti i umjetnosti te dali važan prilog nastajanju jedne nove osjećajnosti.

Dr. sc. Vesna Buljubašić-Kuzmanović

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –